Új jelölést vezetnek be a gyógyszereken

Egy, a napokban az Európai Bizottság által elfogadott jogszabálynak köszönhetően fordított háromszöggel kell jelölni a jövőben azokat az EU-ban forgalmazott gyógyszereket, amelyek kiegészítő ellenőrzést igényelnek.
NAPI, 2013. március 11. hétfő, 18:25
Fotó: Napi.hu

E jelölés segítségével a betegek és az egészségügyi szakemberek könnyen felismerhetik majd ezeket a gyógyszereket. A kísérő szövegben arra kérik majd őket, hogy ha nem várt mellékhatásokat tapasztalnak, jelentsék be azokat az erre szolgáló tagállami bejelentési rendszeren keresztül.

Tonio Borg, egészségügyi és fogyasztópolitikai európai biztos szerint ezzel több és pontosabb információ áll majd rendelkezésre  az egyes gyógyszerek lehetséges mellékhatásairól. Európa gyógyszer-felügyeleti, azaz más néven farmakovigilancia-rendszerének fontos része, hogy a betegek aktívabb szerepet játsszanak a mellékhatás-bejelentésben, az új jelölés pedig tovább erősíti majd a világ egyik legfejlettebb ilyen rendszerét.

Az új jelölést 2013 szeptemberétől tüntetik fel a kiegészítő ellenőrzést igénylő gyógyszereken, azaz minden olyan gyógyszeren, amelyet 2011. január 1-je után engedélyeztek, és amelyek új hatóanyagot tartalmaznak; a 2011. január 1-je után engedélyezett biológiai gyógyszereken, mint pl. vakcinák vagy vérplazma alapú termékek; illetve azokon a termékeken, amelyekről az engedélyezést követően bizonyos kiegészítő információkra van szükség, illetve amelyek engedélyezése a gyógyszer biztonságos és hatékony használatával kapcsolatos feltételekhez és korlátozásokhoz kötött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DCVI, 2013.03.12 10:34

Magyarország vezet az indikáció nélküli gyógyszerfelírásban, kifejezetten az antidepresszánsok területén. A gyógyszerlobbi az mszp-szdsz hozzájárulásával 1 millió gyógyszerfüggőt termelt ki. Minden harmadik doboz gyógyszer a kukában landol. Azok amelyek közgyógyra lettek kiváltva. Minden 10. kidobott gyógyszer kerül csak biztonságos helyre a többi szennyezi a környezetet hatalmas veszélyforrást teremtve.
Magyarországon minden 15. cave! jelöléssel (gyógyszerallergia) bizonyul igaznak a legtöbbet gyógyszermellékhatásként jelentkezik és tüntetik fel tévesen allergizáló hatásnak elvéve a betegektől a gyógyulásokhoz hatékony szert felelőtlenül.
A betegek compliance-ja (előírásszerű használat) tragikus.

Ezek viszik el a gyógyszerkassza minimum 50%-át.
Ezért kell minimum 50%-al tovább csökkenteni a gyógyszerkasszát.
Minőségi keménypont kimeneteli javulás várható minden népegészségügyi statisztikában. A megspórolt 100 milliárdokat bérfejlesztésre kell felhasználni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2013.03.11 19:18

@temes33: Megfejtettem, a Z tengely mentén kell elforgatni, 90 fokkal. Én azt hittem, az a vonal azért van, hogy megkönnyítse a bogyó elfelezését. Most már tudom, hogy az egy fordított háromszög. Megvilágosodtam :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2013.03.11 19:16

Ezt a faszságot! Mi az, hogy fordított háromszög bakker? Mer hol van az leírva, hogy a háromszögnek melyik a teteje? Az a háromszög, aminek három oldala és három csúcsa van, függetlenül attól, hogy a csúcsok (oldalak) merre állnak. Szerintem. Mellesleg egy jelöletlen, kerek bogyónak melyik az alja, amihez képest esetleg fordítva van a háromszög?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html