Ha van Tarlós Istvánnal szemben győzelemre esélyes, várospolitikai tapasztalattal rendelkező, széles körben elfogadott főpolgármester-jelölt, akkor az MSZP vezetése kész Horváth Csaba helyett őt támogatni. Az egyik lehetséges jelölt Tóth József angyalföldi szocialista polgármester, akit már korábban a pártvezetés figyelmébe ajánlottak mint Tarlós lehetséges kihívóját - írja a mai Népszabadság. Tóth neve már négy éve is előkerült, ám akkor nem vállalta a jelölést, és elsőre most is elutasító választ adott. Ennek ellenére győzködik - értesült a lap.

Tóth József 64 éves, húsz éve vezeti a XIII. kerületet, és utolsó ciklusára készül. Ráadásul nem indult a parlamenti választáson, azaz nincs "menekülőútja" arra az esetre, ha veszít Tarlóssal szemben, mert főpolgármester-jelöltként nem pályázhatna az ismét biztos győzelmet ígérő Angyalföldön. Egy őt jól ismerő párttársa a lapnak azt is mondta: a XIII. kerület ügyeiért vállalja a felelősséget, a budapesti szocialistákért viszont aligha szeretné.

A "szétnézés" oka mindenesetre világos. Az Együtt-PM már jelezte,hogy Horváth Csabát nem tartja megfelelő jelöltnek, és a Demokratikus Koalíció is utalt erre. Sokan az MSZP-ben is kétségesnek tartják, hogy a budapesti szocialista szavazótábor egységesen felsorakozna-e mögé.

"Az MSZP jelöltje Horváth Csaba. Azzal, hogy ő vagy más személyében lesz-e közös baloldali jelölt, az európai parlamenti kampány végéig nem foglalkozunk. Utána kétségtelenül mielőbb tárgyalni kell erről a lehetséges szövetségesekkel" - mondta Alexa György. az MSZP budapesti választási bizottságának megbízott vezetője a Népszabadságnak.