Új jövedelempótló támogatás a méhészeknek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára – tudtuk meg az agrártárcától. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.
Tóth László Levente, 2019. június 25. kedd, 11:33
Fotó: Shutterstock

A támogatásra 2019-ben az Agrárminisztérium 600 millió forintot különített el, amely összesen közel 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaládja számára jelenthet segítséget. A méhészeti ágazatot sújtó szélsőséges időjárási körülmények és a piaci viszonyok hullámzása indokolttá tette számunkra egy új támogatási forma bevezetését. A tárca méhcsaládonként 500 forint összegű támogatást nyújt az arra jogosultak számára.

A támogatási kérelem július 15. és augusztus 31. között elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), az erre a célra kialakított űrlapkitöltő felületen keresztül, amelyben a falugazdászok is segítséget nyújtanak. A beterjesztést követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig, az elektronikus felületen keresztül módosítható. Ebben az esetben az utolsó kérelmet bírálja el a kincstár. Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén a MÁK hiánypótlásra szólít fel.

Korábban Nagy István agrárminiszter - aki maga is méhész - beszélt arról, hogy a termelés fenntarthatóságát és versenyképességét szolgálja az a mintegy 6 milliárd forintos támogatás, amelyet a méhészet a következő három évben kaphat. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó szakági programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét. Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb a tagállamok között.

A kormány az uniós társfinanszírozási szabályoknak megfelelően a költségvetésből ugyanekkora összeggel támogatja az ágazatot - tette hozzá Nagy István. A jelenleg futó 2017-2019-es méhészeti éveket lefedő programhoz képest 575 millió forintos növekedést jelent a következő időszakra vonatkozó támogatás. A miniszter elmondta azt is, hogy a pályázható támogatás lehetőséget biztosítana a méhészeti kutatások, az új és modern technológiák finanszírozására, valamint támogatnák a kaptárcserét, a léptárolási, mézkinyerési és tároló, illetve a piacra jutást segítő eszközök, például palackozó berendezések beszerzését. Nagy István kiemelte, hogy a méz minősége Magyarországon a második legjobb Európában a sűrűség alapján. Az összesen 1,2 millió méhcsaláddal mintegy 20 ezer méhész gazdálkodik Magyarországon.

Az Európai Bizottság (EB) 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három évben. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az EB. Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos tájékoztatása szerint az ágazat lehetőségeinek és a termékek forgalmazásának javítását célzó uniós támogatás augusztus 1-jétől kezdődő és 2022. július 31-ig tartó nemzeti méhészeti programokra vonatkozik. Az ágazat szereplőivel együttműködve tervezett programok között van például a méhészek oktatása, a méhészeti vállalkozás megkezdésének támogatása, a paraziták elleni küzdelem, valamint a méz minőségének javítását célzó kutatások vagy intézkedések.

Az EB adatai szerint a méhészetek száma 2010 óta majdnem 100 ezerrel csökkent az EU-ban. A múlt évben az unió területén több mint 17,5 millió kaptár állt a méhek rendelkezésére, mintegy 600 ezer méhészetben. A méhek egészsége, a megfelelő életkörülmények mind a méztermelés, mind pedig a növények, különösen a gyümölcsfák beporzása miatt fontosak az ökoszisztéma szempontjából.

HOZZÁSZÓLÁSOK