Új kedvezményeket kapnak a parlamenti képviselők

Több ponton is módosítana az országgyűlési képviselők juttatásainak szabályain a parlament igazságügyi bizottsága. Például bármekkora lakást bérelhetnének a politikusoknak (az erre fordítható összeg emelése nélkül), és enyhítenek az összeférhetetlenségi szabályokon is.
MTI, Napi.hu, 2014. december 9. kedd, 19:04
Fotó: Napi.hu

A KDNP-s Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság kedden módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek az Országgyűlésről szóló törvény képviselők javadalmazására és a képviselőcsoportok működési feltételeire vonatkozó rendelkezéseihez. Ezek az új Országgyűlés megalakulásával, 2014. május 6-án léptek hatályba. Ezek tartalmazzák többek között azt, hogy a képviselők tiszteletdíját a helyettes államtitkárok mindenkori illetményéhez igazították (így a bizottsági tagság nélküli alap tiszteletdíj 747,9 ezer forint lett), és újraszabályozták az egyéb juttatások rendszerét is (üzemanyagkártya, lakáshasználat és irodahasználat, a képviselők munkáját segítő alkalmazottak igénybe vétele).

A bizottsági módosítás célja, hogy az Országgyűlés alakuló ülése óta eltelt időszakban felhalmozott tapasztalatok alapján ésszerűbbé tegye a képviselők juttatásaira vonatkozó szabályozást - írják az indoklásban.

Lazítanak az összeférhetetlenségi szabályokon

Nem lenne összeférhetetlen a parlamenti képviselőséggel a térségi fejlesztési tanácsokban betöltött tagsági megbízatás, az elnöki és az alelnöki tisztség. A nem túl bő indoklás szerint ezek a vállalt tisztségek nem veszélyeztetik azt, hogy az országgyűlési képviselő elláthassa megbízatását, ezért nem indokolt az összeférhetetlenség fenntartása.

Jegy, bérlet, lakásbérlés

Lehetővé tennék, hogy az üzemanyagkártyával ne csak üzemanyagot, hanem autópálya-matricát, helyközi tömegközlekedési jegyet és bérletet, helyi bérletet, valamint parkolási bérletet is lehessen vásárolni. Az üzemanyagkártyával felhasználható összeg azonban nem változna. A javaslatot azzal indokolta a testület, hogy az összes képviselő "a legteljesebb körben, illetve az utazási szokásaihoz, szükségleteihez igazodva" használhassa az üzemanyagkártyáját.

Változnának az ingatlanbérlés szabályai is. Az országgyűlési törvény jelenleg azt mondja ki, hogy a képviselő tiszteletdíja 25 százalékának erejéig (ez jelenleg havi 187 ezer forintos lakhatási támogatást jelent) budapesti lakást vagy házat bérelhet, ha közjogi tisztségéhez kapcsolódóan nem jogosult lakáshasználatra vagy -támogatásra, illetve ha ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója nem rendelkezik saját lakóingatlannal a fővárosban. A képviselői megbízatáshoz kapcsolódóan, az Országgyűlés Hivatala által biztosított ingatlan legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres lehet. Az igazságügyi bizottság ezt, a bérelt lakás méretére vonatkozó korlátozást helyezné hatályon kívül, mert a testület szerint ez "a pénzügyi korlát mellett szükségtelen".

Irodabérlet

Ha a parlament elfogadja az előterjesztést, lehetőség lesz arra is, hogy az országgyűlési képviselő által bérelhető irodahelyiségek esetében akkor sem kell átminősíttetni az adott ingatlant, ha az eredeti rendeltetése szerint az nem irodának minősül. Ezt azzal magyarázzák, hogy a képviselők minden szempontot - köztük "a választópolgárok általi megközelíthetőséget" - figyelembe véve a képviselői munka ellátásához szükséges legmegfelelőbb helyen dolgozhassanak.

Az irodabérlettel annak összes rezsiköltségét is állja az Országgyűlés Hivatala (ennek összege havi 373,9 ezer forint). A képviselő jogosult havonta legfeljebb a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeg (mintegy 30 ezer forint) erejéig mobiltelefon-szolgáltatás igénybevételére - a most benyújtott módosítás szerint a mobilszolgáltatás kiegészülne az útdíjjal és a parkolási díjjal is.

Semmi nem veszik el

Lehetővé teszik, hogy abban az esetben, ha a képviselő lemond - írásban - a képviselői iroda bérléséről a képviselőcsoportja javára, akkor a bérlésre rendelkezésre álló képviselői keretet automatikusan a frakció működési keretéhez csoportosítják át. A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a képviselőt megillető, de az adott hónapban fel nem használt egyéb juttatásokra szolgáló keretösszegeket az azt követő hónapokban is felhasználhassák a képviselők.

Sőt, a frakciók a működésükhöz felhasználható különböző keretek maradványait a cikluson átívelően is felhasználhatnák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibi27, 2014.12.10 21:07

@room_101: "Golyót a fejbe, azt kéne ingyen."

Cöcö!!! Azt is ki szokták jobb helyen számlázni a családnak... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roberta, 2014.12.10 19:26

Na ezen már csodálkozni sem kellene! - minden évben ezt csinálják, illő volna az alapokhoz visszamenni, ha jól emlékszem akkor a minimálbér 5 vagy 6 szorosa volt a fizetésük - fizetésük - hümmm tiszteletdíjuk! - úgy 60.000,- Ft. Na ezt is kijátszották vagy is a minimálbért csak a dolgozókra adoptálták.
Jó volna visszatérni valami hasonlóra és akkor legalább a minimálbér is emelkedne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2014.12.10 10:52

A gond az, hogy magukra mindig gondolnak, de a népre?? Arra a népre aki a hatalmat a kezükbe adta, az a nép bármikor el is veheti azt, kívánom, hogy hamarosan robbanjon alattuk a bomba, és akkor végre jöhetnek az előrehozott választások, csak az a legnagyobb gond, hogy nincs kit a helyükre ültetni, szóval igazság szerint az összes politikust el kéne zavarni onnan, és helyükre újakat kell ültetni, akik komptensek a témában, és akkor talán lesz változás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.12.10 10:36

Golyót a fejbe, azt kéne ingyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2014.12.10 09:46

Hogy mondhatsz ilyet!@Zodiakus...és a floridai,kaliforniai ingatlanok.Delaware-i offshore cégek?Ez felelősség ám,munkaidőben ezekkel foglalkozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html