Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KDNP-s Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság kedden módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek az Országgyűlésről szóló törvény képviselők javadalmazására és a képviselőcsoportok működési feltételeire vonatkozó rendelkezéseihez. Ezek az új Országgyűlés megalakulásával, 2014. május 6-án léptek hatályba. Ezek tartalmazzák többek között azt, hogy a képviselők tiszteletdíját a helyettes államtitkárok mindenkori illetményéhez igazították (így a bizottsági tagság nélküli alap tiszteletdíj 747,9 ezer forint lett), és újraszabályozták az egyéb juttatások rendszerét is (üzemanyagkártya, lakáshasználat és irodahasználat, a képviselők munkáját segítő alkalmazottak igénybe vétele).

A bizottsági módosítás célja, hogy az Országgyűlés alakuló ülése óta eltelt időszakban felhalmozott tapasztalatok alapján ésszerűbbé tegye a képviselők juttatásaira vonatkozó szabályozást - írják az indoklásban.

Lazítanak az összeférhetetlenségi szabályokon

Nem lenne összeférhetetlen a parlamenti képviselőséggel a térségi fejlesztési tanácsokban betöltött tagsági megbízatás, az elnöki és az alelnöki tisztség. A nem túl bő indoklás szerint ezek a vállalt tisztségek nem veszélyeztetik azt, hogy az országgyűlési képviselő elláthassa megbízatását, ezért nem indokolt az összeférhetetlenség fenntartása.

Jegy, bérlet, lakásbérlés

Lehetővé tennék, hogy az üzemanyagkártyával ne csak üzemanyagot, hanem autópálya-matricát, helyközi tömegközlekedési jegyet és bérletet, helyi bérletet, valamint parkolási bérletet is lehessen vásárolni. Az üzemanyagkártyával felhasználható összeg azonban nem változna. A javaslatot azzal indokolta a testület, hogy az összes képviselő "a legteljesebb körben, illetve az utazási szokásaihoz, szükségleteihez igazodva" használhassa az üzemanyagkártyáját.

Változnának az ingatlanbérlés szabályai is. Az országgyűlési törvény jelenleg azt mondja ki, hogy a képviselő tiszteletdíja 25 százalékának erejéig (ez jelenleg havi 187 ezer forintos lakhatási támogatást jelent) budapesti lakást vagy házat bérelhet, ha közjogi tisztségéhez kapcsolódóan nem jogosult lakáshasználatra vagy -támogatásra, illetve ha ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója nem rendelkezik saját lakóingatlannal a fővárosban. A képviselői megbízatáshoz kapcsolódóan, az Országgyűlés Hivatala által biztosított ingatlan legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres lehet. Az igazságügyi bizottság ezt, a bérelt lakás méretére vonatkozó korlátozást helyezné hatályon kívül, mert a testület szerint ez "a pénzügyi korlát mellett szükségtelen".

Irodabérlet

Ha a parlament elfogadja az előterjesztést, lehetőség lesz arra is, hogy az országgyűlési képviselő által bérelhető irodahelyiségek esetében akkor sem kell átminősíttetni az adott ingatlant, ha az eredeti rendeltetése szerint az nem irodának minősül. Ezt azzal magyarázzák, hogy a képviselők minden szempontot - köztük "a választópolgárok általi megközelíthetőséget" - figyelembe véve a képviselői munka ellátásához szükséges legmegfelelőbb helyen dolgozhassanak.

Az irodabérlettel annak összes rezsiköltségét is állja az Országgyűlés Hivatala (ennek összege havi 373,9 ezer forint). A képviselő jogosult havonta legfeljebb a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeg (mintegy 30 ezer forint) erejéig mobiltelefon-szolgáltatás igénybevételére - a most benyújtott módosítás szerint a mobilszolgáltatás kiegészülne az útdíjjal és a parkolási díjjal is.

Semmi nem veszik el

Lehetővé teszik, hogy abban az esetben, ha a képviselő lemond - írásban - a képviselői iroda bérléséről a képviselőcsoportja javára, akkor a bérlésre rendelkezésre álló képviselői keretet automatikusan a frakció működési keretéhez csoportosítják át. A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a képviselőt megillető, de az adott hónapban fel nem használt egyéb juttatásokra szolgáló keretösszegeket az azt követő hónapokban is felhasználhassák a képviselők.

Sőt, a frakciók a működésükhöz felhasználható különböző keretek maradványait a cikluson átívelően is felhasználhatnák.