BUX
38240

Új kompjárat lesz a Balatonon - Nem tudni mikor

Ma kísérleti jelleggel kompjárat közlekedett a Balatonon, Badacsony és Fonyód között. Az átkelésen részt vett dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, Miseta István Fonyód polgármestere, Krisztin N. László Badacsonytomaj polgármestere, valamint dr. Horváth Gyula a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója.

NAPI Online, 2006. március 29. szerda, 15:48

A tervezett kompjárattal sokkal rövdebb idő alatt juthatunk át egyik partról a másikra: az autóval 80-100 perces utazást mindössze 25 perces hajótúttal helyettesíthetjük. A Balatoni Hajózási Rt. a közelmúltban készítette el a II. balatoni kompátkelő tanulmányát, melynek szakmai egyeztetése folyamatban van. Az egyik lehetséges helyszín a Fonyód-Badacsony vonal. A mai kísérleti kompátkeléssel a kompközlekedés megvalósíthatóságát "tesztelték" a résztvevők. A próba sikeres volt, kiderült, hogy a technikai feltételek és az infrastruktúra megfelelő a kompjárat elindításához. A Balatoni Hajózási Rt. kikötőiben a működéshez szükséges infrastruktúra (jegykiadás, szolgálati helyiség, illemhely) átalakítás, átépítés után rendelkezésre áll, s mindkét oldalon megoldható a kikötő megközelíthetősége.

A tárca nélküli miniszter sajtóirodája által kiadott közlemény arról nem tesz említést, hogy a Fonyód-Badacsony kompjárat mikortól közlekedhet üzemszerűen a két part között. Igyekeztünk megkeresni az illetékeseket, ám senkit nem sikerült elérnünk, vagyis egyelőre nem tudni, meddig kell még várni a Fonyód-Badacsony járat startjára.