Farkas Sándor 1998 óta tagja a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának, korábban a mezőgazdasági bizottság elnöki tisztét is betöltötte - olvasható a portálon. A miniszter szerint az új kormánybiztost feladata az lesz, hogy "olyan csapatot állítson össze", amely megalapítja az új mintagazdaságot. Megjelenés előtt áll egy kormányrendelet is, amely alapján állami mintagazdaságokat kell létrehozni a bábolnai, a mezőhegyesi és a szilvásváradi ménesekből.

Jogi bonyodalmak a földek körül

Lázár János közölte, hogy a ma meglévő mezőhegyesi ménes 1000 hektár állami területet használ, amelyet további 3000 hektár olyan állami földdel egészíthetnek ki, amelyet nem írtak ki árverésekre. Így az új állami mintagazdaság 3000-4000 hektárral alakulhat meg. A jelenlegi dolgozók folyamatos munkavállalásához állami garanciát vállalnak.

A Fővárosi Törvényszék december 10-i hatállyal a jogvédelem biztosítása érdekében állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban indított pert a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását. Lázár bejelentette, hogy fellebbeznek a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen, és folytatni szeretnék a "Földet a gazdáknak!" programot.