A kormányrendelet részletesen rögzíti a Klebelsberg Központ (korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) mint oktatási központ feladatait és átalakítását.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központból a területi szervei 2017. január 1-jével kiválnak, és az adott tankerületi központba olvadnak be. A Klik ettől az időponttól Klebelsberg Központ néven működik tovább.

A köznevelési intézmény fenntartói jogait és kötelezettségeit tekintve 2017. január 1-jétől a Klik jogutódja az a tankerületi központ, amelynek meghatározott feladatellátási területén a köznevelési intézmény székhelye található.

A köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, a gazdasági, ügyviteli, műszaki és kisegítő munkakörben foglalkoztatottak, illetve a fenntartással és működtetésével összefüggő feladatokat ellátó személyek átkerülnek az illetékes tankerületi központ állományába szintén 2017. január 1-jével.

A központ középirányító szervként érvényesíti, illetve - módszertani segítséget is nyújtva - érvényesítteti a tankerületi központok tevékenységében a közfeladatok ellátására vonatkozó követelményeket.

  • Számon kéri az erőforrásokkal, a tankerületi központ költségvetésével, létszámával, a kezelésében, vagy használatában lévő vagyonnal való szabályszerű és hatékony gazdálkodást.
  • Felterjeszti a tankerületi központok éves költségvetési javaslatát az oktatásért felelős miniszternek, elkészítteti a tankerületi központok éves költségvetési beszámolóját, és gondoskodik annak határidőre történő benyújtásáról, felülvizsgálatáról, majd az irányító szerv felé történő továbbításáról.
  • Meghatározza a tankerületi központok gazdálkodásának keretszabályait, valamint szervezi, irányítja és ellenőrzi a tankerületi központok gazdálkodását.
  • Meghatározza továbbá a tankerületi központok előirányzatainak felhasználására vonatkozó irányelveket, figyelemmel kíséri a költségvetés végrehajtását, illetve az ellátandó feladatok teljesülését.
  • Szükség esetén javaslatot tesz az oktatásért felelős miniszter felé az erőforrások tankerületi központok közötti átcsoportosítására, illetve egyéb intézkedésre, folyamatos nyilvántartást vezet a tankerületi központok gazdálkodásáról, különösen az előirányzatokkal és létszámmal való gazdálkodásról.
  • Gondoskodik az irányadó jogszabályok betartásáról, illetve betartatásáról, szükség esetén javaslatot tesz a jogszabályi előírások kiegészítésére, pontosítására az irányító szerv felé.
  • Jóváhagyja a tankerületi központ szervezeti és működési szabályzatát, illetve - a köznevelési intézményeknek a jogszabályban előírt belső szabályzatait ide nem értve - a kötelező belső szakmai szabályzatát- , továbbá a fenntartói tevékenységére vonatkozó éves munkatervét.
  • Ellenőrzi az államháztartással összefüggő közérdekű és közérdekből nyilvános adatok kötelező közzétételének, illetve igényre történő szolgáltatásának tankerületi központok általi végrehajtását.
  • A beszerzéseket központosított módon folytathatja le, a tankerületi központokra vonatkozó vagyongazdálkodási stratégiát és beruházási tervet készít, meghatározza a tankerületi központok informatikai stratégiáját, kommunikációs tevékenységét.
  • A központ szakmai iránymutatást ad a tankerületi központok fenntartói feladatainak egységes ellátásához szükséges továbbképzési tervek elkészítéséhez, gyűjti a tankerületi központok által alkalmazott jó gyakorlatokat, és ezek alapján a tankerületi központok részére ajánlásokat fogalmaz meg, koordinálja a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok vonatkozásában az egységes státuszgazdálkodás rendszerét.
  • A központ ellátja a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj működtetésével kapcsolatos feladatokat is.

Rögzítették, hogy a tankerületi központ gazdasági szervezettel rendelkező központi költségvetési szerv, amelyet tankerületi igazgató vezet. Kinevezésének feltétele felsőfokú végzettség és szakképzettség, legalább ötéves vezetői gyakorlat, és pedagógus, közigazgatási vagy jogi szakvizsga.

A rendelet hatálybalépését követő harminc napon belül az oktatásért felelős miniszter a Klik elnökének javaslatára intézkedik a tankerületi központok létrehozásáról, az igazgató felkéréséről, az igazgató és a tankerületi központ gazdasági vezetője kinevezéséről, megbízásáról. Majd 2016. december 31-ig őket az oktatásért felelős miniszter nevezi ki, menti fel, bízza meg, illetve vonja vissza megbízást; az igazgatóval és a tankerületi központ gazdasági vezetőjével kapcsolatos egyéb munkáltatói jogokat a Klik elnöke gyakorolja.