Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018 eleji Főnix-Med tranzakcióval az Affidea-csoport portfoliója jelentősen kibővült, a korszerű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat immár mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-szakellátással és vállalati egészségcsomagokkal ötvözik. A csoport idei árbevétele nagyjából a tavalyi szinten, 10 milliárd forint körül várható, köszönhetően annak, hogy a lejáró szerződések nyomán a közfinanszírozott ellátások jelentősen csökkentek, a magánfinanszírozású ellátások bevétele ezzel szemben 10 százalékkal növekedett - tudtuk meg az ügyvezetőtől. Jelenleg az árbevétel mintegy fele származik állami egészségbiztosítótól a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok finanszírozásaként.

Az árbevétel másik felének kétharmada vállalati egészségszolgáltatás, egyharmada magánbetegektől származik. A magánfinanszírozású szolgáltatások terén is a képalkotó diagnosztika dominál, ebből származik a bevétel kétharmada, ugyanakkor a cég a jövőben a szakorvosi szolgáltatások bővítésére fókuszál. E stratégia jegyében nyitották a férfiegészség-központot, amely életkoronként, férfi betegségekre specializált komplex szűrőcsomagokkal, képalkotó diagnosztikával és járóbeteg-ellátási szolgáltatásokkal - melyek keretében kisebb beavatkozások, közte a prosztata biopsziával - várják a klienseket.

Az alkalmazott speciális MR és ultrahang, valamint az új vizsgálati protokollok nemcsak diagnosztikai szempontból nyújtanak az eddigieknél megbízhatóbb eredményt, de sokszor kiváltják a kellemetlenebb beavatkozásokat - ismertette a részleteket Merth Gábor, az Affide For Men orvosigazgatója.

Merth Gábor kiemelte, a a férfiak körében is több olyan típusbetegség van, mint a nőknél a méhnyakrák, vagy az emlőrák, amelyeknél a korai diagnózis meghatározza a gyógyulási esélyeket, illetve a gyógyulás utáni életminőséget. Ezek körébe tartoznak a kismedence szerveinek megbetegedései, köztük az urológiai és proktológiai panaszok, amelyek klinikai megjelenésükben nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, kezelésük szempontjából viszont különbözők. Ugyancsak ilyenek az egyes életkorokban jellemző kórképek: a fiatalabb korosztályokat érintő hererák, a népbetegségnek számító krónikus prosztatagyulladás, vagy az idősebb generációnál jelentkező prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák, szexuális panaszok.

A szakember hozzátette, hogy a prosztatarák hazai előfordulási adatai aggasztók: 4000 új esetet regisztrálnak, és 1300 férfi hal bele évente a betegségbe, ami a prosztatarákot a férfiak vezető rákos kórképei közé emeli. Bár a prosztatarák időskori betegség, ötvenéves kor felett már a férfiak 40 százalékánál kimutatható a jelenléte. A prosztatarák azért is szed ilyen sok áldozatot itthon, mert a betegek mintegy 80 százaléka későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban 80 százalékuk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.