Új magyar államadósság-rekord születhet hamarosan

A múlt héten 24 931 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés adóssága, ahonnan már csak egy lépés a soha nem volt 25 ezer milliárdos szint elérése. Ez persze csak nominális rekord lenne, a GDP-arányos államadósság nincs csúcsközelben.
Papp Zsolt, 2015. július 1. szerda, 14:31
Fotó: Napi.hu

A központi költségvetés adóssága a múlt hét végén elérte e a 24 931,8 milliárd forintot, vagyis egy hét alatt 82,2 milliárd forinttal emelkedett az összeg - derül ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. legfrissebb adatiból. Amennyiben folytatódik az elmúlt hetek-hónapok növekvő trendje, akár már a héten akár átlépheti az adósság a 25 ezer milliárd forintot - amire korábban nem volt példa. A központi költségvetés adóssága épp egy éve állította be az eddigi csúcsot: az ÁKK adatai szerint tavaly július 18-án végződő héten az adósság 24 996,1 milliárd forint volt, az az akkor GDP 80,8 százaléka volt.

A GDP-arányos adósságban persze - a gazdaság növekedésének köszönhetően - sokkal jobban állunk és a a trendek is biztatóak. Az ÁKK becslése szerint a GDP-arányos adósság jelenleg 76,2 százalék, vagyis az elmúlt egy évben a nominális stagnálás ellenére a GDP arányos adósságmutató jelentősen csökkent. Az államadósság-kezelő a GDP-arányos adósság kiszámításához saját becslést alkalmaz, a költségvetési törvényhez tartozó makropályában szereplő GDP-növekedésre alapozva - olvasható a közleményben.


Elvileg a következő hónapokban már nem is szabadna az állománynak emelkedni, ugyanis a most elfogadott 2016-os költségvetés azzal számol, hogy 2015 végén a költségvetés bruttó adóssága 24 493 milliárd forint lenne, sőt 2016 végéig ez csak 25 252 milliárd forintra emelkedne. Az év elején, mint az a grafikonból is látszik, viszonylag mozgalmas volt az adósságkezelés: az első két hónapot egy gyors tartalékolás, majd egy 2 milliárd eurós hitel törlesztése dominálta.

A február végi törlesztés után az ÁKK tartalékolásba kezdett, így közelíthettük meg az elmúlt hetekben 25 ezer milliárdos összeget, ám ezzel vélhetően elértük a lokális csúcsot, ugyanis a következő hónapokban az ÁKK diétára fogja önmagát. A legfrissebb adósság-finanszírozási terv szerint a III. negyedévben stagnálással számolnak: a 1551,1 milliárd forintos lejárat mellett alig 1573,7 milliárd forintos kibocsátással terveznek, vagyis eszerint a bruttó adósság három hónap alatt alig 23 milliárd forinttal nőne. Igaz, az árfolyamváltozás még beleszólhat az adósságmutató alakulásba az devizahitelek átértékelődése révén. Ugyancsak megkavarhatja a számokat a BKV konszolidációja, amely a hónap utolsó napján dobta meg az adósságot 53 milliárd forintot.

Az állam átvállalta a BKV adósságát
A június utolsó napján az állam kifizette a BKV adósságállományát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 2015. június 30-ával a Magyar Állam átvállalta a BKV teljes, az MSZP-SZDSZ-es városvezetés által még 2010 előtt felhalmozott 52,29 milliárd forintos hitelállományát. Az állam nem csak a lejáró hiteleket (34,97 milliárd forint) térítette meg a hitelező bankoknak, hanem azokat a követeléseket is átvállalta, amelyek kifizetése 2015 első félévében még nem esedékesek (17,32 milliárd forint).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.04 07:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.04 07:24

@siriq: allamadossag osszege emelkedik , akkor teljesen mindegy , hogy a GDP-hez


..ahhoz képest csökken ...,az unióban csak 5 országban ...,ez baj ..!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.07.04 06:14

@siriq: Amit ír, az ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot!

Mit gondol, miért hasonlítják az államadósságot a GDP-hez? Minél kisebb az arány, annál kisebbnek érezzük a terhet!
Ön vett egy autót 20 millió forintért, a jövedelme pedig évi 5 millió ft. A szomszédja is megvette ezt az autót, látva, hogy milyen szép a magáé, ám az ő évi bevétele 32 millió ft. Ki fizeti vissza könnyebben az adósságot? Számít a jövedelem nagysága akkor, amikor a megélhetés a tét a törlesztőrészlet és a kamat kifizetés mellett?

Tájékoztatom, hogy amíg a böszme és libás érában az állami központosítás mértéke kb. 52% volt, addig a mostani elvonás mértéke már nem éri el az 50%-ot ... és csökken! (ez azt jelenti, hogy a liberálbolsi helytartók idején több adót kellett fizetnie, ilyen, vagy olyan formában!!!!)

Egyébiránt - kedves liberálbolsi kommentelők - az államadósság mértéke nominálisan is csökkent!

Amíg a böszme és a libás idején az államadósságunk mértéke kb. 120 milliárd dollár volt, addig a mostani érték kb. 90 milliárd dollár! Csökkent? Természetesen!
Ez a tény - tudom - rossz hír maguknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

siriq, 2015.07.04 01:49

@hunorti: Ezt lehuzhatom a klotyon ha a sok ado miatt egyre es egyre tobbet kell kifizetni az allamnak. Nyugottan megnezhetjuk mennyi uj ado szulettett az utobbi evekben. Az allamadossag osszege emelkedik , akkor teljesen mindegy , hogy a GDP-hez vagy a kutya farkahoz hasonlitom szazalekosan, akkor is ki kell fizetni. Mar pedig rekordokat dontogetunk. Sajnos jo par ember egyszruen nem erti vagy nem akarja megerteni. Az allamadossagot szamokban merik az az, mennyi volt es mennyi most. Lehet trukkozni a szazalekokkal de ezt senkit nem erdekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.03 00:39

@Hajnalka_vagyok: A régi uniós tagországokat tekintve a foglalkoztatottak 18,6 százaléka dolgozik részmunkaidőben, miközben Magyarországon még mindig csupán 4,4 százal


...2007-es hír ....haha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html