Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fenti kép a kinevezéskor készült a Sándor-palotában - forrás: MTI Fotó/Bruzák Noémi.

Kósa Lajos korábban a Fidesz parlamenti frakcióját vezette, utóda Gulyás Gergely lett.

Kósa a múlt heti, a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán a nagyvárosokat nevezte meg a vidék fejlesztésének lehetséges motorjaként - tudósított az MTI. A Modern városok programról szólva azt mondta, azt jól előkészítették, de "most jön a munka dandárja". A programnak mintegy 250 projektje van, a rendelkezésre álló uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint.

Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal a lebonyolításban - mondta Kósa. A politikus nagy megtiszteltetésnek nevezte Orbán Viktor felkérését az ország legnagyobb fejlesztési programjának irányítására, nagy kedvvel és ambícióval vág neki a feladatnak.

Kósa nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket.

Kitért arra is, hogy a Modern városok program régi feladata a megyei jogú városok összekötése az európai gyorsforgalmi úthálózattal, és e programnak közúti és vasúti fejlesztési részei is vannak.

Kósa Lajos ismertetése szerint a megyei jogú városokban jelenleg mintegy 2,5 millióan laknak, "nappali népességük" 3 millió, míg az agglomerációkkal együtt 4-4,5 milliósak, így a program az ő életüket befolyásolja közvetlenül 2022. december 31-éig.