Új miniszteri biztost neveznek ki

A génmegőrzés területén szükséges koordinátori feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezi ki Mezőszentgyörgyi Dávidot, a Herman Ottó Intézet főigazgatóját Fazekas Sándor agrárminiszter.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 18:52
Fotó: Napi.hu

Ezt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár jelentette be a Herman Ottó Konferencia Központban csütörtökön egy szakmai tanácskozáson, amelynek fő témája a magyar ebfajták védelme volt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Kiemelt programként kezelik a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A genetikai minták gyűjtése, a populációs elemzések és kutatások mellett az örökítő anyagok biztonságos megőrzése is az állami génbankban történik a jövőben.

A nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végzik. A magyar ebfajták védelmét indokolja többek között, hogy e fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi 20 évben a hatodára esett vissza, létszámuk elérte a veszélyeztetettségi szintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK