Új munkahelyeket ígérnek a kkv-k

Az elkövetkezendő egy évben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások negyede tervezi, hogy növeli alkalmazottainak létszámát - derül ki a K&H felmérésből.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 11:17
Fotó:

A 700 cég megkérdezése alapján készült kutatás szerint a válaszolók 24 százaléka tervezi munkaerő felvételét az elkövetkezendő egy évben. Emellett 63 százalékuk mondta, hogy nem készülnek sem létszámcsökkenésre sem növelésre, és csupán a vállalkozások 8 százaléka helyett kilátásba egy éven belül leépítést. Foglalkoztatottsági szempontból a budapesti és az alföldi cégek átlagon felül teljesítenek, miközben a nyugat-dunántúli vállalkozások számolnak a legkevesebb új munkaerő felvételével.

Pozitívnak mondhatók az eredmények a munkabér növekedés tekintetében is, hiszen a vállalkozások 31 százaléka véli úgy, hogy növekedni fognak ágazatán belül a dolgozói bérek.


A meglévő dolgozók számára a bérnövekedés mellett további pozitívum, hogy kissé növekedett a béren kívüli juttatásokat nyújtó cégek aránya (54 százalék), miközben a béren kívül adható juttatások népszerűségi sorrendjében továbbra is első két helyen az étkezési hozzájárulás, illetve a közlekedési költségtérítés szerepel. Étkezési utalványt a megkérdezett cégek 39 százaléka tervez adni dolgozóinak az elkövetkezendő egy évben, míg minden harmadik cég juttat majd a munkavállalóknak közlekedési hozzájárulást.
Új munkaerő felvételekor a kkv vezetők - ágazattól függetlenül - egyértelműen a munkavállaló elkötelezettségét és tapasztalatait tekintik a legfontosabb kiválasztási szempontnak, miközben a felsorolt szempontok közül a nyelvtudás fontossága a legkevésbé értékelt képesség.

HOZZÁSZÓLÁSOK