Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy szakszervezeti aktivista népszavazást kezdeményezett arról, legyen-e december 24-e munkaszünet - emlékeztet cikkében Kordás László. Nyilván abból indult ki, ha a nagypéntek hirtelen fizetett szabadnappá vált - amit vallási okokból elsősorban kereszténydemokrata politikusok javasoltak -, miért ne beszélhetnénk a szentestéről is. A Kúria átengedte a kérdést, megindulhat az aláírásgyűjtés - olvasható a lapban.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára Dávid Ferenc ugyanakkor mindenkit arra kért, ne csináljon ebből pártpolitikai kérdést. Úgy látja, az előterjesztők szerint nagypéntek ünnepe az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja, mert ekkor "emlékezik a világ kereszténysége/keresztyénsége Jézus Krisztus megváltó halálára".

Kordás tiszteli ezt az álláspontot, ám szerinte nem lett volna baj, ha a kormányoldal az újabb, nagypénteki munkaszüneti nap bevezetéséről szóló javaslat elfogadása előtt legalább konzultál a vállalkozók és a munkavállalók érdekképviseleteivel. Ráadásul az ellenzéki pártok is mást szerettek volna. Támogatták ugyan az előterjesztést, de az MSZP, a Jobbik és az LMP inkább december 24-ét tette volna szabadnappá. A kormányoldal ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a karácsonyi ünnep csak az éjféli misével kezdődik, míg nagypéntek már a húsvét része.

Szerinte a szentestével a munkáltatók sem feltétlenül járnának rosszul, szemben a nagypéntekkel, ami Dávid Ferenc szerint 20-25 milliárdos kiesést jelent a gazdaságnak. Amennyiben viszont a szenteste napja munkaszünet lenne, igen valószínű, hogy nincs ekkora veszteség, mert a foglalkoztatottak - akik már a karácsonyi ünnepre készülnek - aznap vélhetően a szokásosnál lazább teljesítményt nyújtanak.

Ráadásul sok helyen december 24-én délután négy órától a közösségi közlekedésben már csak az éjszakai járatok közlekednek, így a dolgozókat előbb el kell engedni, hogy a szokásos módon hazajuthassanak