Új munkát szeretnének a végrehajtók

A kormányhivataloktól átvennék a családi csődvédelem feladatait a bírósági végrehajtók, a szabálymódosítást már kezdeményezte a végrehajtói kar. A szakmai szervezet szerint elképzelésük minden érintettnek előnyt hozhatna: jól járnának az adósok, a hitelezők és a bürokrácia csökkentésén dolgozó állam is - írta a Magyar Idők.
Napi.hu, 2016. február 10. szerda, 07:58
Fotó: Napi.hu

Érdekes kezdeményezéssel állt elő a végrehajtók nemrégiben újjáalakult érdek-képviseleti szervezete. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar vezetősége azt javasolta az igazságügyi kormányzatnak, hogy alakítsa át a családi csődvédelem ősztől élő rendszerét, és a védelmet kérő családok ügyeit bízzák a bírósági végrehajtókra. Az elképzelés szerint ezentúl nem a kormányhivatalok munkatársai végeznék el az egyes teen­dőket, hanem a végrehajtók - értesült a lap.

A csődvédelmet kérő családok ügyei­ben számos feladat adódhat, s valószínű, hogy az adósokat időről időre fel is kell keresnie az őket segítő személyzetnek - érvelt az ötlet mellett Schadl György, a kar elnöke. E feladatra szerinte a végrehajtók a legalkalmasabbak, hiszen nap mint nap ezt csinálják: nehéz anyagi helyzetben lévő emberek ügyeiben intézkednek. Beléphetnek az adóshoz, felmérhetik vagyonuk értékét, elősegíthetik a bevételek megfelelő felosztását és egyezkedhetnek a hitelezőkkel. - Ha - tegyük fel - tízezer ilyen eset volna, akkor az ország nagyjából kétszáz végrehajtójának ügyszáma ötvennel emelkedne meg, ami nem jelentene különösebb terhet - említett egy másik szempontot Schadl, aki úgy véli, az eljárások társadalmi költségeit így lehetne a legkisebbre szorítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK