Új Néprajzi Múzeum kellene a Városligetbe

A Városligetben kellene felépíteni az új Néprajzi Múzeumot – vélte L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi.hu műkincskonferenciáján.
Napi.hu, 2015. május 5. kedd, 09:54
Fotó: Napi.hu

Az államnak szabályozóként segítenie kell a műtárgykereskedelmet - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi.hu "Reneszánsz korszak előtt a magyar műkincspiac?" elnevezésű konferenciáján. Elmondta, hogy egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően rendezettebb, tisztább helyzetet teremtettek a műemlékvédelemben, illetve a régészeti feltárások területén. Ennek következtében immár különbséget tesznek a régészeti lelet, régészeti korú tárgy között - ez azért fontos, mert amíg utóbbival lehet kereskedni, addig előbbivel nem. Itt előzetes bejelentési kötelezettséget is bevezettek, amivel elejét vennék az illegális kereskedelemnek.

Van tételes lista a lopott műtárgyakról, amivel az a kormány szándéka, hogy a kereskedők tevékenységét és a vásárlókat is segítse - emelte ki L. Simon. A jogkövető magatartás érdekében az eljárási tudnivalókról folyamatosan tájékoztató füzeteket adnak ki, ahogy az interneten is elérhető az összes ide vonatkozó szabályozás.

A regisztrált lelőhelyeknél fontos megelőzni a fosztogatásokat, ennek keretében pedig bevezették a fémkereső műszereket használatának szabályozását. Ezt régóta várta a szakma, a lényege pedig, hogy fémkereső műszert immár nehezebb beszerezni, és a használata is engedélyhez kötött - mondta L. Simon, aki szerint amíg második világháborús tankmaradványokat kerestek a tankcsaták helyén, addig a dolog akceptálható volt, de amióta bronzkori, illetve honfoglalás kori leletekre mentek rá az illegális kereskedők, akkor már közbe kellett lépni, mivel akár 100 millió forinttal is megkárosítják a magyar államot.

Változás az is, hogy erőteljesebben kívánják támogatni azokat, akik a műtárgyakat visszaszolgáltatják az államnak. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy nemrég egy javaslatot nyújtott be Lázár Jánosnak, amely arról szól, hogy azt a magánszemélyt, aki műtárgyat juttat vissza az államnak, komoly pénzjutalomban részesítsék.

A kormányzati fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a vidéki várprogram a holnapi kormányülésen már a kormány elé kerül. Ennek keretében uniós forrásból újítanák meg régi várakat, kastélyokat. Cél az is, hogy az ilyen kastélyokból elvitt műtárgyakat, amelyek gyakran a múzeumok raktáraiban porosodnak, visszakerüljenek az eredeti helyükre. Vannak olyan műtárgyak is, amiket külföldről kell visszavásárolni, míg itthon az aukciókon gyakran elővásárlási joga van az államnak - hangsúlyozta L. Simon. Szerinte új Néprajzi Múzeumot kellene építeni, mivel ezzel amellett, hogy a Kúria épületét vissza lehetne adni az eredeti funkciójának, a korábban összegyűjtött gyűjteményt is méltó módon lehetne kiállítani. L. Simon a Városligetet jó helyszínnek nevezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2015.05.05 13:33

Úgy van, a ligetben kellene ezt is felépíteni, és a maradék területet meg uniós forrásokból díszburkolattal lekövezni. A haveroknak nem jutott még elég (túlárazott) térkövezési meló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.05 11:26

..nem biztos ,hogy a Városligetben kell ezt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.05.05 10:31

szerintem meg L. Simon földjein kéne megépíteni
azért arról, hogy megint tönkre ne tegyenek valamit (most pl.Bp. egyetlen normális és csodálatos közparkját), nem szállnak le..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html