Új nyugdíjbomba robban: járandóságot vehet el a kormány!

A Fidesz által pénteken beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint a már megszerzett "korai" nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák. Egy másik javaslat az Alkotmánybíróság létszámát bővítené.
Papp Zsolt, 2011. május 13. péntek, 15:22
Fotó: Napi.hu

A Fidesz többségű parlament által elfogadott új alaptörvény jövő januárban léphet életbe, ám Lázár János és Balsai István fideszes politikusok láthatóan nem tudnak várni: két jelentős ponton módosítanák a jelenleg hatályos Alkotmányt.

A két fideszes politikus arra tesz javaslatot, hogy a jelenleg hatályos Alkotmány mondja ki, hogy "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

Fokozottabban védhetnék a nőket?

A javaslat szerint az Alkotmány 70/E paragrafusa a következő új bekezdéssel egészülne ki:
"Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

A javaslat célja - derül ki az indoklásból -, hogy a jövendő generációk érdekeire és várható terheire tekintettel rögzítse, hogy a szociális biztonság keretei között nyugdíj jogcímen járó ellátásra főszabályként azok jogosultak, akik - a törvényhozó által a mindenkori demográfiai viszonyokra és a várható életkorra tekintettel kialakított - öregségi nyugdíjkorhatárt elérték . A javaslat - állítják a benyújtók - lehetővé teszi ugyanakkor, hogy törvény a nyugdíjjogosultságot (átmeneti vagy tartós jelleggel) kiterjessze pl. a nők fokozottabb védelme érdekében. A javaslat módot ad arra is, hogy a törvényhozó a jelenleg már fennálló nyugellátásokat is ezen alkotmányi elveknek megfelelően rendezze át, oly módon, hogy a jelenleg nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehet őségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek - fogalmaz a két politikus nevével fémjelzett indoklás.

Strasbourg dönthet nyugdíjügyben
Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a Helsinki Bizottság szerint jogsértést követ el a magyar állam, amikor továbbra is levonja a magánnyugdíj-pénztár tagoktól a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, viszont 2011 decemberétől nem ismeri el szolgálati idejüket. A szervezet 12 munkatársa ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata szerint alkotmánymódosítás nem lehet alkotmányellenes - bár ezzel a kérdéssel egyes jogtudósok vitatkoznak - viszont az AB eddigi ítélkezésből az is világossá vált, hogy megszerzett szociális jog nem csorbítható. A fideszes javaslat a kormány azon intézkedéseibe illeszkedik, hogy a rokkantnyugdíjakra fordított kiadásokat csökkentse - ám ilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa, hogy megszerzett nyugdíjat visszavettek volna. Ugyanis minden ehhez hasonló jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisített - és jó eséllyel most is megsemmisítené, hisz egy ilyen javaslat már az emberi méltóságot is sérti.

Tizenötfős AB

Ugyanakkor Fidesz tutira megy: az alkotmánymódosítás másik pontja szerint még az idén 15 fősre duzzasztanák az AB létszámát - az új tagokat természetesen a fideszes többségű parlament választaná. A 15 fős testület már szeptember 1-jével megkezdené működését, az új alkotmánybírák megválasztása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, azaz a következő két hónapban megtörténne - derül ki a törvényjavaslatból.

"Annak érdekében továbbá, hogy az Alkotmánybíróság valamennyi olyan indítványozó által benyújtott indítványt, aki az Alaptörvény szerint indítványozási joggal már nem rendelkezik, minél rövidebb időn belül elbírálhasson, a javaslat az Alkotmánybíróság létszámát már az Alaptörvény hatálybalépése előtt tizenöt főre bővítené." Vagyis a Fidesz szerint azért van szükség a AB idő előtti felduzzasztására, hogy az ügyhátralékot letudják az alkotmánybírák még a jelen alaptörvény hatálya alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandorjanos, 2011.05.15 14:54

Nem mondom hogy teljesen rendben vannak a dolgok a korengedményes nyugdíjakkkal de nem szabad SEMMILYEN törvényt visszamenőleg megváltoztatni ! Az érintettek az életüket úgy tervezték hogy figyelembe vették a körülményeket ! NEM MINDENKI tolongott és most sem tolong ezekbe a munka körökbe ! De aki vállalta az erre alapozott ! Ezért speciális - másutt nehezen vagy egyáltalán nem hasznosítható képzettséget szerzett ! Nem szerzett idejében ezután hasznosítható képzettséget ! Miből éljen meg ezután !? A társadalomnak eddig ott volt rá szüksége és ezért kompenzálta pl. korkedvezményes nyugdíjjal az alacsonyabb jövedelmet , kötöttebb életformát ! Most pedig eldobná Őket mint a használt papír zsebkendőt ?! Erkölcstelenség !
Le kívánják nyomni evvel a bérszinvonalat ! Hová ?!
Ha a termelékenységünknek megfelő bérszinvonalat nézzük - akkor kb. háromszorosára kellene EMELNI a béreket !
Ez az terv Demján régebbi kezdeményezését juttatja eszembe / még a Gyurcsány vagy Bajnai kormány idejéből / hogy a közszférából át kell irányítani a felesleges munkaerőt a versenyszférába ! Egy reggeli televziós müsorban pedig pl. azt mondta hogy "A Magyarok nem szeretnek dolgozni , nem úgy mint az ukránok és a Románok ! "
Kormányok jönnek - mennek de a "főtanácsadók" - maradnak ! Avval a külömbséggel hogy azok kormányok nem voltak feltétel nélküli kiszolgálóik a "multiknak" ! - Eddig nem ezt hittük !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2011.05.14 17:28

T.brodak!
Korábbi hozászólásomban próbáltam érzékeltetni a magyarnyugdíjrendszer visszásságait .Nem véletlenűl hoztam példaként a vájárok munkakörét,mert semmivel nem könnyebb mint a rendvédelmi dolgozóké vagy a tűzoltóké az igazságtalanságot nem egymáson kell számonkérni,mert az egoista senkiházi hozzánem értő politikusok a hatalom megszerzése-megtartása érdekébe igértek 13-iksőt 14 havi nyugdíjat.Azzal viszont eggyet kell érteni,hogy a nyugdíj mértékét a befizetett járúlék és a ledolgozott éveknek kell meghatározni. A korai nyugdíjazásról annyit,hogy számtalan építőipari vállalat ment csődbe ,szűnt meg és az ott becsűletesen 30-35 évet ledolgozott munkavállaló az nem mehetett extra nyugdíj számítással nyugdíjba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.05.14 17:23

Eliza (2011. május 14., szombat 7:01)

A vallalkozokkal kapcsolatban tartsa eszben azt is, hogy ha ok nem lennenek, akkor gyakorlatilag senkinek nem volna munkaja.
A vallalkozok tobbsege azert igyekszik "optimalizaltan" befizetni a nagy kozosbe, mert egyreszt nem kap semmit cserebe, masreszt, ha mindent 100%-ban lejattolna az allam fele, akkor gyakorlatilag semmi bevetele nem maradna. (El ne higyje kormanypropagandat, a vallalkozasokat sujto adotehercsokkenesrol, mert EU-ban az egyik legmagasabb atlagos kozteherszint a magyarorszagi.)
Ha annyira unszimpatikusak a vallalkozok onnek, akkor ne dolgozzon egyiknel sem, hanem alapitson sajat ceget es vezesse azt. Fizessen be mindent, jelentse be rendes berre az alkalmazottait.. szoval mutassa meg, hogyan kell ezt csinalni... Adott onnek is a lehetoseg erre.

Amugy, ha tud olyan vallalkozorol, aki lecsal ezt-azt, akkor ne itt meltatlankodjon, hanem jelentse fel az illetot, a megfelelo hatosagnal.
Jah.. hogy On is pont egy ilyennel dolgozik es a feljelentes utan kb. 5 perccel mar nem volna munkaja... Szoval?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brodak, 2011.05.14 17:09

Azért azon mindenki elgondolkodhatna, vállalná-e azt, amit a rendőr, tűzoltó, katona! Szívesen menne be égő házba, esetleg szénné égett emberek közé, kimenne lövöldözéshez stb.? Ha már sokszor az életüket kockáztatják, akkor igenis megérdemlik a korábbi nyugdíjat! De az irodaiak tényleg nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.14 11:29

@Veczelin: Az aktív (munkanépes) népesség folyamatos csökkenése az egy igen érdekes téma, a kieső gyerekek helyett ugyanis lesz bőven itt bevándorló meg menekült. Az afrikai és arab országokból származó bevándorlók egyre nagyobb számba lepik el Párizs, Brüsszel stb.. utcáit és hamarosan nálunk is töménytelen mennyiségben meg fognak jelenni.. Tíz éven belül a Roma problematika kiegészül a bevándorlók problematikájával..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html