A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott tevékenységi engedély birtokában február 9-én kezdi meg működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Az Európai Unió irányelvének megfelelően megalkotott 2007. évi CXVII. törvény alapján Magyarországon 2008-tól van elvi lehetőség foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató alapítására. A Quaestor Csoport 2008-ban kezdte meg saját szolgáltatásának megtervezését - áll a cég közleményében.


A Magyarországon most induló foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász országokban és az Európai Unió nyugati tagállamaiban már több évtizedes hagyománya van. Ezekben az országokban a társadalombiztosítás mellett a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás adja a nyugdíjrendszer igazi második pillérét, amelyet harmadik oszlopként az öngondoskodás különböző formái egészítenek ki. A foglalkoztatói nyugdíjprogramokban részt vevő munkavállalók jövőbeni nyugdíjuknak egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatótól kapják jelentősen kiegészítve ezzel az államtól kapott nyugdíjuk összegét.


A Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. olyan modern foglalkoztatói nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek az Európai Unió irányelvével összhangban állnak - emeli ki a közleményben a cég. Mivel a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató nyílt szervezetként működik, az ilyen programok kialakításához bármely munkáltató csatlakozhat - teszik hozzá.


A munkaadók a feltételes jogszerzési időtartamot nulla és öt év között választhatják meg. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett foglalkoztatói hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg.


A Quaestor szerint a foglalkoztatói nyugdíjprogramok új eszközt adnak a vállalatvezetők kezébe munkavállalóik elkötelezettségének növelésére és különleges javadalmazási programok felépítésére is. Egyénre szabott, differenciált konstrukciókat alakíthatnak ki például bónusz-, és kulcsember-programok létrehozásával.


A társadalombiztosítási rendszerbe kódolt demográfiai és finanszírozhatósági problémák azt vetítik előre, hogy Magyarországon is szükség van egy olyan foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásra épülő nyugdíjpillérre, amely tevőleges állami finanszírozást nem igényelve, jelentős mértékben hozzájárul a jövőbeni nyugdíjak színvonalának növeléséhez - vélekednek a Quaestor szakemberei.