Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövő év első felében új önkormányzati szövetség alakul - ez csütörtök este jelentette be Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a TÖOSZ és a Gémesi György gödöllői polgármester által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) közös balatonfüredi konferenciáján. Amennyiben a két szervezet elnöksége is jóváhagyja az összeolvadást a két szervezet Magyar Települési Önkormányzatok Szövetsége néven folytatja a munkát.

A teleülési szervezetek már a 2014-es országgyűlési választások jegyében készülnek a megújulásra, ugyanis ekkor várhatóan 96 polgármester-képviselő kikerül a parlamentből, így az önkormányzati érdekvédelem terepe egyértelműen a szövetségek lesznek a jelenlegi parlamenti lobbimunkával szemben. A TÖOSZ-nak jelenleg mintegy 1700 település a tagja, míg MÖSZ tagsága eléri a 400-at, így az új szervezet a legnépesebb önkormányzati érdekvédelmi szervezet lehet.

A konferencián csütörtökön fölszólaló Navracsics Tibor közigazgatási miniszter bejelentette, hogy a kormány 2012 július elsejétől szeretné bevezetni az államigazgatási és önkormányzatok feladatok szétválasztását. Szintén ez a határideje a járások megalakulásának is, a tervek szerint 160-170 járási székhely veheti át a közigazgatás alsó szintjét a jelenlegi kistérségektől. Ahol jelenleg államigazgatási ügyintézésre van lehetőség - ezek mind megmaradnak, mint a járási hivatalok kihelyezett részlegei, vagyis nem csökkent a közigazgatás elérhetősége - hangsúlyozta a közigazgatási miniszter.