A határon átnyúló öröklést megkönnyítő új uniós rendelet hatályba lépett augusztus 17-én - emlékeztetett Vera Jourová igazságügyi uniós biztos hétfőn. Miután eddig mind a 28 tagállamban eltérő szabályozások éltek arra vonatkozóan, hogy melyik ország bíróságának kell eljárnia az ügyben és melyik ország jogszabályait kell alkalmazni, ezért a határon átnyúló öröklések lebonyolítása rendkívül bonyolult volt. A most hatályba lépett szabályozás megkönnyíti az európai polgárok számára a nemzetközi végakarat vagy örökség jogi kérdéseinek intézését.

Az új jogszabály jelentősen egyszerűsíti a nemzetközi öröklés lebonyolítását azáltal, hogy egyetlen kritérium - az elhunyt szokásos tartózkodási helye - alapján határozza meg a joghatóságot és a határon átnyúló ügyekben alkalmazandó jogot. Ez azt is lehetővé teszi a polgárok számára, hogy teljes körű jogbiztonság mellett előre gondoskodjanak az öröklésükről. Azok, akik végrendeletet készítenek megválaszthatják például, hogy a vagyontárgyaikra az állampolgárságuk szerinti ország jogszabályait alkalmazzák-e, még akkor is, ha azok más tagállamban találhatóak

A jogszabály emellett bevezeti az európai öröklési bizonyítványt, amely egyéb formalitások nélkül is érvényesíthetővé teszi az örökösi és hagyatéki vagyonkezelői jogállást az EU egész területén. Ez jelentős előrelépést jelent a korábbi helyzethez képest: a Bizottság reményei szerint felgyorsulnak és olcsóbbá válnak az eljárások.

Az új uniós jogszabály ugyanakkor nem változtat a lényegi tagállami öröklési szabályozásokon. Továbbra is nemzeti hatáskörben marad annak szabályozása:

  • hogy ki örökölhet, és hogy a gyerekek és házastársaknak a vagyon mekkora része járhat;
  • a tulajdonjog és családi jog szabályozása;
  • a hagyaték adózásával kapcsolatos kérdések.

A jogszabályok nem vonatkoznak Dániára, Írországra és az Egyesült Királyságra. A változás mintegy 450 ezer családot és vélhetően ennél jóval több uniós polgárt érintenek, hiszen több mint 12,3 millió uniós polgár lakik másik EU-tagállamban.