Új ötlettel spórol a kormány a betegeken - az orvosok kiakadtak

A kormány arra akarja ösztönözni a háziorvosokat, hogy spóroljanak a betegeik laborvizsgálatán. Az indoklás szerint sok a felesleges vizsgálat, ám az orvosok úgy látják: a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközüktől foszthatják meg őket.
Komócsin Sándor, 2017. június 29. csütörtök, 09:38
Fotó: Napi.hu

Miközben a magyar egészségügyi rendszerben egyre több feladat hárul a háziorvosokra, a kormány egyik legfontosabb eszközük, a laborvizsgálatok korlátozására készül - idézi a Népszava a háziorvosok szakmai szervezetének elnökét, Selmeczi Kamillt. A szakértő azt a tervezetet értékelte, amellyel kevesebb beutaló írására akarják ösztönözni a doktorokat.

A javaslat szerint jutalmaznák azokat a háziorvosokat, akik laborköltsége legfeljebb 30 százalékkal tér el az országos átlagtól. Ez több tízezer forint pluszt hozhat azoknak, akik nem végeztetnek el "túl sok" laborvizsgálatot.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán azzal indokolja a lépést, hogy Magyarországon az uniós átlag duplája a laborigény. A szakérő viszont felhívja a figyelmet arra, hogy ha azt várják tőlük, hogy miniél több betegséget időben fedezzenek fel, illetve jól állítsák be a betegek gyógyszeradagját, akkor a vizsgálatok megspórolása nem járható út.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.12.09 13:14

Azzal mindenképpen egyetértek, hogy lehetnek nagy számban indokolatlan vizsgálatok. A kérdés csupán az hogy hogyan szűrjenek az orvosok? Fogalmam sincs!I
Idősebb hölgy ismerősünk szokott néha hozzánk járni, illetve a feleségemhez. Nagyon elhízott, a lábai alig bírják, két térdműtétje is volt. Lefogyni nem hajlandó. Télen befekteti magát két hétre a kórházba, mert az olyan jó. Gyanítom spórol.

Végbéltükröztette magát, aztán kiderült volt egy üveg céklája otthon, azt ette pár napig. Minden létező vizsgálatot elvégeztet, addig nem hagyja békén a dokit amíg eleget nem tesz a kérésének. És nincsen egyedül.
A multkor egy ki megfázás után voltam a háziorvosnál, aki mondta, azért ha ilyen lesz jöjjön korábban, mert tüdőgyulladás is lehet a vége. Mondom neki, doktor úr igaza van, de az ember nem szívesen jár orvoshoz bármennyire is rendes ember az orvosa. Közbeszól az asszisztensnő, rosszul tetszik ezt gondolni, sokan vannak, főleg az idősebb hölgyek, akik jönnek és élvezik, ha mást nem hát, hogy beszélgethetnek, meg beutaltatják magukat a laborba, hátha találunk valami bajt a vizsgálatok után, egy-két +-et valamelyik tétel után.

Szóval vannak gondok! Ha fizetni kell akkor megint azokkal szúrnánk ki aki tényleg rászorulnak a vizsgálatokra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.12.09 12:53

@lomb: "...szükség lenne sportolási lehetőségre" - mondta egy solymári képviselő jelölt, aki a dk, msz(m)p, lmp, meg a többi liberálbolsevik haszonleső csicskapárt közös jelöltje. Hmmm... magával ellentétben a hazátlan ellenség is felismerte - és magáévá tette - a "stadionok" építési programjának szükségességét.

Mintha a nagyfejű szilárdot hallanám, a bunkó párttitkár fajtájából. Nem a nagy fejjel van a bajom természetesen, hanem minősítéssel. Igen ismerős MSZMP politikai frázisaihoz hasonlatos. Ezek ugyanazok.

Az üresen tátongó stadionoknak nem sok köze van a fiatalok sportolásához. Gigantománok, a párt dicsőségét hivatottak hirdetni, és adnak lehetőséget a talpnyalók gazdagodáshoz.
A tömegsport egészen más! Az egészség fenntartáshoz erre van szükség a stadionmánia miatt a tömegsport totálosa n el van hanyagolva. Ott nem lehet gazdagodni a Fidesz-MSZMP dicsőségét hirdetni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.12.09 12:27

@lomb: magával ellentétben a hazátlan ellenség is felismerte - és magáévá tette - a "stadionok" építési programjának szükségességét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.12.09 10:19

@matura: "...szükség lenne sportolási lehetőségre" - mondta egy solymári képviselő jelölt, aki a dk, msz(m)p, lmp, meg a többi liberálbolsevik haszonleső csicskapárt közös jelöltje. Hmmm... magával ellentétben a hazátlan ellenség is felismerte - és magáévá tette - a "stadionok" építési programjának szükségességét.
A magához hasonló csicskanép körében népszerű az egészséges emberi élet feltételei megteremtésének határtalan támadása. Minek edzeni a testet ("stadionok") és a lelket (templomfelújítások) , minek erre pénzt költeni, inkább az emberi szervezetet mérgező "gyógyszerekre" költsük a lóvét, oly igazi liberálbolsevik módjára.

@szenator: bizony, bizony igaza van! A magyar egészségügy szemléletbéli problémáit egy huszárvágással megoldani tudó egyénekre van szükség a kormányban. Jó lenne, ha a magához hasonló emberek kerülnének döntési helyzetbe, akik tényleg nem "jáccák" az analfabétát, vagy az análbélát - nehéz eldönteni, hogy mikor melyiket nem "jáccák" meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.12.09 09:29

@Bahnsteig_Eins: Nyilván nincs se apja se anyja, állam nevelte fel, hogy sajnálja a nyuggerektől az európai gyógykezelést, vagy mint viktor gyülöli az őt agyonverő apját, ezért fontosabb az üres csilivili stadionok, meg a haverok és párttársak pénzben fürdetése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html