BUX
36940

Új párt alakul Magyarországon (frissített)

Liberális párt alapítását jelentette be Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök.

Inforádió, 2013. január 16. szerda, 16:21

Önálló liberális párt élén szándékozik visszatérni a politikába Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke - tudta meg a hvg.hu. A párt önállóan, a létező ellenzéki erőktől függetlenül kíván politizálni. Időközben a párt alapítását hivatalosan is bejelentette Fodor a Belvárosi Liberális Klubban, szerda este. A politikus, akit vendégként hívtak meg egy beszélgetésre azt mondta, tervei szerint a párt tavasszal állhat a nagyközönség elé, "a helyzet olyan, hogy erre szükség van" - tudósított az MTI. Nem engedhető meg, hogy képviselet nélkül maradjon az a félmillió ember, akinek liberális az értékrendje - tette hozzá a régi-új pártvezető.

Egy liberális párt olyan embereket tud mobilizálni, akiket ma mások nem tudnak megszólítani - véli Fodor, hozzátette, emellett viszont ő is azt szeretné, ha a 2014-es választásokig az ellenzéki pártok között együttműködés alakulna ki. A választási törvény szinte kiköveteli, hogy az ellenzék összefogjon és nagyvonalú gesztusokat tegyen egymás felé - mondta Fodor Gábor.

Három éve szűnt meg az SZDSZ, azután sokan felvetették, hogy létre kellene hozni egy liberális pártot. Ez viszont máig nem történt meg. Most viszont közelednek a választások, és nincs idő arra, hogy tovább várjanak - ismertette álláspontját Fodor Gábor. Olyan pártot szeretne csinálni, amely elvtelen kompromisszumok nélkül tudja képviselni a liberalizmust. Hangsúlyozta, hogy ez a párt nem az SZDSZ "remake-je" lesz.

Nagyon számít arra, hogy lesznek olyanok, akik támogatásra érdemesnek tartják majd a kezdeményezést - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogyan hozzák létre a pártalapításhoz szükséges infrastrukturális hátteret. Lelkesedéssel nézi, hogyan alakulnak az ellenzéki formációk, de véleménye szerint azok mind baloldaliak - értékelt Fodor.

A 2014-es választás után arra is készen kell állni, hogy szót érthessenek azokkal, akik egy józan, jobbközép pártot akarnak megteremteni - mondta a politikus.