Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett szentnek 50 000 forint címletű arany és 2000 forint címletű színesfém érme kibocsátásával állítanak emléket.

Előoldalán találhatók a kötelező érmeképi elemek, a Magyarország felirat, az értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó "BP." verdejel, valamint a 2017-es verési évszám.

Az előoldal fő motívuma a margitszigeti domonkos rendi apácakolostor romjainak egy mai részlete. IV. Bélának a vesztes muhi csatát követően született lányát szülei isteni szolgálatra ajánlották fel, hároméves korától a veszprémi domonkos rendi apácák nevelték. IV. Béla 1252-ben építtetett kolostort a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten, ahol Margit 1254-ben örökfogadalmat tett, és domonkos apácaként élt 1270-ben bekövetkezett haláláig. Az épületet többször átépítették, a kolostor mai állapotokat tükröző faltöredéke jelenik meg az emlékérmén.

A hátlap központi eleme Szent Margit félalakos ábrázolása, ami Simone Martini Assissiben található Szent Margit-freskója alapján készült. A szent ábrázolása körül megjelenített oszlopok a zárt és a nyitott tér képzetét hivatottak alakítani, utalva ezzel Szent Margit élethivatására, a kolostori bezárkózás és a közügyekben való részvétel kettősségére.

Szent Margit, a korra jellemzően apácaként sem vonult el a közügyektől, fontos közéleti és diplomáciai szerepe volt. A XIV. század elejéig a kolostorok nem jelentettek teljes elzárkózást a világtól. Befolyásos, nemesi származású hölgyek éltek itt, így az apácák levelezések, tanácskozások révén meghatározó közéleti tevékenységet folytattak.

A hátlap bal oldalán a Szent Margit körirat olvasható, a központi motívum alatt az 1242-1270 évszámok szerepelnek, utalva Szent Margit születési és halálozási évére.

Az emlékérmét Szöllőssy Enikő, Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész tervezte, mesterjegye a hátoldalon található.

Az 50 000 forintos címletű érme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm, a 2000 forintos címletű színesfém változat réz, nikkel és cink ötvözet, 4,2 gramm súlyú. A két érmetípus mérete azonos, 22 milliméter átmérőjű, szélük sima.

Az arany emlékpénzből 2000 darab, míg a 2000 forintos címletű színesfémből 5000 darab készíthető.

Az Árpád-házi Szent Margit emlékérme Magyarország törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál.