Új perspektíva nyílik a nyugdíjasok előtt?

A nyugdíjkorhatárhoz közelítő emberekre marad a tűzoltás Magyarországon, ha nem változik a helyzet a szakma háza táján - derül ki egy szakszervezeti vezető szavaiból. A gyenge bérek és egyéb feltételek miatt ma már 50 éves embereket is felvesznek a lánglovagok közé.
Komócsin Sándor, 2017. október 25. szerda, 09:40
Fotó: Pixabay

A tűzoltók hangulata rossz, a szakemberek túlterheltek, alulfizetettek és motiválatlanok - mondta a Magyar Nemzetnek Salamon Lajos, a Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. A baj forrása az, hogy a 2012-es átszervezés, azaz államosítás során magasról tettek a szakma észrevételire.

Ma már toborozni kell az újoncokat, míg korábban túljelentkezés volt, a pálya nem vonzó a fiataloknak, ezért ma már 50 éves embereket is felvesznek. A tűzoltók átlagéletkora néhány év múlva 45-50 évre nő a jelenlegi 40 évről. A bajok egyik forrása, hogy a szakma olyan vonzó juttatásait is elvették, mint hogy a tűzoltók 50 évesen nyugdíjba mehettek.

Egyes adatok szerint országszerte 700-800 tűzoltó hiányzik, más számok szerint csak 64 fő. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint, amely alá a tűzoltóságot bevitték, úgy látja, hogy nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni, azaz minden rendben van a tűzoltóság körül.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK