Az egy héttel korábbi időszakhoz képest 8-9 százalékkal, mintegy 500 megawattal nőtt a magyar villamos energia rendszer napi csúcsteljesítménye a kánikula beálltával. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint kedden 6030 megawattot ért el a rendszerterhelés, ami az idei nyáron eddig regisztrált legnagyobb teljesítmény. A növekedés elsősorban a 40 fokot közelítő hőségban tömegesen beindított légkondicionálók számlájára írható.

Az eddigi időszak áramfelhasználásáról általánosságban az mondható, hogy valamelyest alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A fogyasztás kánikula miatti növekedésében nincs megfigyelhető eltérés, hasonló hőmérsékletnövekedés hasonló mértékű felhasználás-növekedést okoz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az is elmondható, hogy a kánikulai napokon körülbelül 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 Celsius-fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent. A magyar villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik: 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawatt igény sem jelentett gondot - tudtuk meg Iványi Krisztinától a társaság kommunikációs vezetőjétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári csúcs az időjárástól függően június-július hónapokra esik, augusztusban még sosem született csúcsadat. Várhatóan ez most is így lesz, ha a hőmérsékleti adatok sem haladják meg az eddigi legmagasabb értékeket. A meteorológiaI előrejelzések szerint szerdán még a keddit is meghaladhatja a forróság, ezzel együtt a Mavir várakozásai szerint a legnagyobb teljesítmény így sem lépi túl a 6100 megawattot.