Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A ReSzaSz arra ösztönzi az egészségügyben dolgozókat, hogy aki anyagilag megteheti, ne vállaljon önként túlmunkát és kezdje el betartani a szabályokat, ez már önmagában is érdemi változáshoz vezethet. A következő lépésben különböző demonstrációkat szerveznek, az esetleges munkabeszüntetés jogi feltételeinek gyakorlatra válthatóságát vizsgálják.

Dénes Tamás utolsó eszközként a felmondólevelek ismételt letétbe helyezését is megemlítette.

A ReSzaSz elnöke szerint az idei és a következő éveknek is az egészségügyről kell szólniuk, a fő cél nem a nyugati, hanem a tisztes bérek (rezidens nettó 300 ezer forint, szakorvos nettó 500 ezer forint, főorvos nettó 700 ezer forint, az ápolók 100 százalékos béremelése)  és munkakörülmények elérése.  Erre az évre elfogadhatónak tartják a kormány által megígért nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért, és az ápolók 50 százalékos béremelését, s a kormány partnerei lesznek egy olyan átalakításban, amely a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit tartja szem előtt - mondta Dénes Tamás.

Nyilvánosságra kell hozni a kórházak minőségi mutatóit

Hegedűs Zsolt, ortopéd sebész, a ReSzaSz álatlános alelnöke, aki 10 éves angliai tapasztalatokkal tért haza, elmondta, 35 évesen menekült el az állami egészségügyből a betegbiztonság és a minőségi ellátás hiánya miatt. A hazai állapotok megváltoztatása érdekében szerinte a legfontosabb az egészségügyi intézmények minőségi mutatóinak mérése és nyilvánosságra hozatala, amivel érdemben lehet nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Legfontosabbnak tartja a kórházi fertőzési ráta, a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések mérését és közlését, emellett az intézményenkénti halálozási mutatók, az ismételt felvételek nyilvánosságra hozását. A betegeket be kell vonni a felmérésekbe, mindenkinek fel kell ajánlani az anonim visszajelzés lehetőségét. A legjobb gyakorlatokat pedig el kell terjeszteni az intézményekben - mondta Hegedűs Zsolt, aki szerint nyilvánosságra kell hozni a gyógyszer- és eszközgyártók valamennyi juttatását is az átlátható és biztonságos rendszer kialakításához.