Új szakszervezet lép fel az egészségügyi érdekekért

Első lépésben a szabályok betartásával, az önként vállalt túlmunka visszautasításával szeretne változást elérni az újonnan alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz ), de a sztrájktól és a felmondások letétbe helyezésétől sem riadnak vissza - jelentette be ma a szervezet alakulása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Dénes Tamás elnök.
Szepesi Anita, 2016. január 15. péntek, 13:00
Fotó: Napi.hu

A ReSzaSz arra ösztönzi az egészségügyben dolgozókat, hogy aki anyagilag megteheti, ne vállaljon önként túlmunkát és kezdje el betartani a szabályokat, ez már önmagában is érdemi változáshoz vezethet. A következő lépésben különböző demonstrációkat szerveznek, az esetleges munkabeszüntetés jogi feltételeinek gyakorlatra válthatóságát vizsgálják.

Dénes Tamás utolsó eszközként a felmondólevelek ismételt letétbe helyezését is megemlítette.

A ReSzaSz elnöke szerint az idei és a következő éveknek is az egészségügyről kell szólniuk, a fő cél nem a nyugati, hanem a tisztes bérek (rezidens nettó 300 ezer forint, szakorvos nettó 500 ezer forint, főorvos nettó 700 ezer forint, az ápolók 100 százalékos béremelése)  és munkakörülmények elérése.  Erre az évre elfogadhatónak tartják a kormány által megígért nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért, és az ápolók 50 százalékos béremelését, s a kormány partnerei lesznek egy olyan átalakításban, amely a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit tartja szem előtt - mondta Dénes Tamás.

Nyilvánosságra kell hozni a kórházak minőségi mutatóit

Hegedűs Zsolt, ortopéd sebész, a ReSzaSz álatlános alelnöke, aki 10 éves angliai tapasztalatokkal tért haza, elmondta, 35 évesen menekült el az állami egészségügyből a betegbiztonság és a minőségi ellátás hiánya miatt. A hazai állapotok megváltoztatása érdekében szerinte a legfontosabb az egészségügyi intézmények minőségi mutatóinak mérése és nyilvánosságra hozatala, amivel érdemben lehet nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Legfontosabbnak tartja a kórházi fertőzési ráta, a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések mérését és közlését, emellett az intézményenkénti halálozási mutatók, az ismételt felvételek nyilvánosságra hozását. A betegeket be kell vonni a felmérésekbe, mindenkinek fel kell ajánlani az anonim visszajelzés lehetőségét. A legjobb gyakorlatokat pedig el kell terjeszteni az intézményekben - mondta Hegedűs Zsolt, aki szerint nyilvánosságra kell hozni a gyógyszer- és eszközgyártók valamennyi juttatását is az átlátható és biztonságos rendszer kialakításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.01.17 07:49

Egy újabb a hazugságokat terjesztő és valós megoldások ellen játszó kamu szakszervezet.
Az elnöke ér- és általános sebész szakorvos.
Milyen jó, hogy ilyen hiányszakma mellett a gyógyítàs helyett politizálni van ideje.
Mivel jön? ...a figyelemelterelő hálapénzzel.
Holnaptól nincs hálapénz holnaptól szuper az eü.
Na, ezek amitől csak hátrafelé halad a magyar eü!
Ugyan annyi orvos van Magyarországon mint az uniós átlag és évről-évre egyre több van.
Egy 150 éves rndszerben: ahol pl. világrekorder módon Budapesten 30 fekvőbeteg intézmény van. Minden sarkon van egy kórház.
Igaz, hogy omladozik, nincs CT-je de ügyel sebészetre meg szívkatéterezést csinál. A budapesti mentők mást sem csinálnak mint szirénázva cipelik egyikből a másikba.
Csak a Városmajori Klinika napi 5-8 rohamkocsit foglal le mert a szomszédba házba lévő CT-be küldözgeti a betegeit.
Csodálkoznak, hogy nincs mentő?...
Györffy Pál nyilatkozzona arról, hogy egyetlen egy nap egy 24 órában a mentőkapacitások mennyi százalékában végeznek intézmények közötti átszállításokat. Döbbenet lenne a valós szám.
Pl...a hálapénz kamu mítosza helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2016.01.15 14:46

Épp itt volt az ideje mert Cser már nagyon elterebélyesedett
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

double-bogey, 2016.01.15 13:20

Ezek a tervek nagyon szépen hangzanak :) De miért nincs internetes megjelenése az új formációnak? Sem weboldal, sem facebook... :( Enélkül hogyan lehet nyomon követni a terveiket/munkájukat/eredményeiket?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html