Új szemlélet jön a vidékfejlesztési pénzek szétosztásánál

A korábbiakhoz képest megváltozott szemléletre van szükség a vidékfejlesztési támogatások, programok tervezésénél – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a szerdán kezdődött kétnapos élelmiszeripari konferencián Mátraházán.
MTI, 2014. május 28. szerda, 13:33
Fotó: Napi.hu

Feldman Zsolt felidézte: az előző program alapvetően a mezőgazdasági alapanyag-termelést erősítette. Hozzátette: az élelmiszeripar olyan szegmense a magyar gazdaságnak, amelynek megerősítése nélkül közép- és hosszútávon a mezőgazdasági alapanyag-termelés sem lehet Magyarországon életképes.

Rámutatott: a kormányzat a források felosztásának tervezésénél nagyságrendekkel több pénzt akar az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordítani annak érdekében, hogy a stagnáló élelmiszeripar 2020-ra erős, életképes szektorrá váljon, amely a hazai és az exportpiacok ellátása terén is komoly eredményeket tud felmutatni.

Feldman Zsolt elmondta, a programok a tervezési szakaszban vannak. Az elképzelések szerint a vidékfejlesztési programban közel 200 milliárd forinttal támogatja a kormány az élelmiszer-feldolgozást, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig mintegy 100 milliárd forintot szán erre. Hozzáfűzte: minderről még Brüsszellel is tárgyalni kell, de a forrás nagyságrendje érzékelteti, fontosnak tartják az élelmiszer-feldolgozás helyzetének javítását.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a pénzből egyebek mellett fejlesztik a szektor versenyképességét, megújítják a termelési infrastruktúrát, javítják az energiahatékonyságot, erősítik a nemzeti minőségtanúsító rendszereket és támogatják, hogy minél jobb minőségű termékeket állítsanak elő a termelők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.28 18:00

az élelmiszeripar olyan szegmense a magyar gazdaságnak, amelynek megerősítése nélkül közép- és hosszútávon a mezőgazdasági alapanyag-termelés sem lehet Magyarországon életképes.


..a legfontosabb az élelmiszeripar !!!!!!!!!!!!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html