Új technológia Magyarországon - az E.On hallgat projektről

Széngázosító üzem építéséről írt alá nem kötelező szándéknyilatkozatot a Wildhorse Energy, illetve magyarországi leánycége az WildHorse UCG Kft., valamint az E.On magyar leányvállalata. Később bővítenék a kapacitást, azonban a létesítmények nagy része megépíthető más helyszíneken is, belföldön és külföldön egyaránt - hangsúlyozza a Wildhorse. Az E.On nem kommentál.
Major András, 2013. március 9. szombat, 11:58
Fotó: Napi.hu

Szándéknyilatkozatot írt alá a Wildhorse Energy, illetve magyarországi leánycége (WildHorse UCG Kft.) és az E.On magyar leányvállalata (E.On Hungária Zrt.) széngázosító (UCG) üzem építéséről - közölte a Wildhorse. A szerződés szerint a társaságok megvizsgálják és értékelik egy kis, mintegy bruttó 50 megawatt elektromos kapacitású, földalatti kereskedelmi-kísérleti UCG üzem és kombinált ciklusú gázturbinából álló létesítmény magyarországi megvalósíthatóságának lehetőségét. A projekt során elgázosítják a célba vett széntelepeket, az így keletkezett szintézisgázt pedig a közelben létesülő erőmű fogja energiatermelésre hasznosítani - noha az UCG akár folyékony üzemanyag előállítására is használható, - a megtermelt energiát a magyar piacon értékesítik majd.

Vízválasztó

A Wildhorse első projektjét a Pécstől északnyugatra található Váralja régióban tervezi megvalósítani, amely a megcélzott széntelepek elgázosítására szolgáló felszín alatti szénelgázosító létesítményből állna. A termelt széngázt ezután tisztítják, majd egy kombinált ciklusú gázturbinában hasznosítanák elektromos energia előállítására. A kezdeti projekt a tervek szerint egy 50 megawatt elektromos kapacitású erőműből is állna, ugyanakkor a jövőben - akár ez, akár egy másik létesítmény máshol Magyarországon - nagyobb kapacitásúvá bővíthető, amely elektromos energiát vagy folyékony üzemanyagot tud majd előállítani a magyar piac számára. Ez a létesítmény évente 210 000 tonnát hasznosítana a projekt 25 éves élettartama során felhasználandó összesen 6 millió tonna szénből. A területen bizonyítottan 185 millió tonna szén található.

A UCG-technológia alkalmazására olyan mélyen fekvő, nehezen hozzáférhető szénrétegek esetében kerülne sor, amelyek nem alkalmasak a hagyományos mélyműveléses bányászatra. A technológia lényege, hogy a külszínről mélyített fúrásokkal először felderítik a szénvagyon elhelyezkedését, nagyságát, majd ugyancsak mélyfúrásokon keresztül forró gőzt és oxigént juttatnak a mélybe a szén hevítésére, meggyújtására. Az így keletkező fűtőanyag, a légnemű széngáz a fúrólyukakon, csővezetéken keresztül jön a felszínre. Az eljárást már a világ számos országában alkalmazták, Magyarországon még nem próbálták ki. Ezzel együtt, hasonló elgázosítási technológiát a múltban nagyon sokáig alkalmaztak a felszín felett: így nyerték az utcák világítására használt gázt sok hazai városban. Még a huszadik század elején is a helyi gázművekben kazánokban hevített szénből nyertek széngázt, de az olcsóbb és könnyebben elérhető földgáz használatával fokozatosan fel hagytak ezzel az eljárással. A UCG más technológiai elemeit, mint például a szükséges fúrási eljárásokat is használták már magyar szakemberek korábban. Ami újdonságot jelent, az a két technológia kombinációja.

A fejlesztés vízválasztóhoz érkezett, miután a beruházás a 2012-es előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint vonzó gazdasági és technikai potenciállal kecsegtet, illetve a banki megvalósíthatósági tanulmány összeállításának megkezdése érdekében sikeresen vontak be 7,52 millió font (körülbelül 2,65 milliárd forint) tőkét részvénykibocsátás és túljegyzett részvényjegyzési terv eredményeképpen (eredetileg 5,6 millió fontos emelést terveztek). A kereskedelmi demonstrációs UCG projekt teljesen önálló finanszírozású, sem magyar állami, sem európai uniós forrást nem igényel. A Wildhorse-t jegyzik a londoni és az ausztrál tőzsdéken is, így a szükséges összegek forrása a tőkepiac és a jövőbeni stratégiai partnerek lesznek - tudtuk meg a társaságtól. A kezdeti projekt tőkeköltsége 90 millió euró alatt lesz, a jelenlegi tervek szerint az üzem körülbelül 3 év alatt készül el.

A Wildhorse célja a térség gázüzemű erőműveinek vezető üzemanyag-beszállítójává válni, a mecseki a társaság zászlóshajó-projektje. A cég szerint Magyarország és a tágabb régió is bővelkedik szénelőfordulásokban, így a UCG létesítmények nagy része megépíthető más helyszíneken is belföldön és külföldön egyaránt. További célterületként Csehországot és Lengyelországot is vizsgálja a cég.

Sokan érdeklődtek

A társaság stratégiai partnereket keres a Mecsekben megvalósítandó projekthez, illetve a bankképes megvalósíthatósági tanulmány finanszírozásához. Bár számos nagy, potenciális partnerként szóba jöhető európai olaj- és gázipari, valamint energiaszolgáltató cég jelezte az érdeklődését, a Wildhorse szerint erős magyarországi pozícióinak köszönhetően az E.On kiválóan illeszkedik a projekthez.

Kíváncsiak voltunk az E.On álláspontjára is, ők azonban nem kívánták kommentálni a hírt.

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karával kötött megállapodás alapján végzett vizsgálat szerint az UCG magyarországi bevezetése nagyrészt megfelel a jelenleg érvényes szénbányászati szabályozási kereteknek, az engedélyezéshez csak kisebb módosításokra lehet szükség a környezetvédelmi kockázatok jobb kezelése kapcsán. A Wildhorse fontosnak tartja megjegyezni, sem repesztéses eljárást, sem vegyi anyagot nem használ a felszín alatti szénelgázosítási folyamat során a társaság.

Előmozdítanák az urániumprojektet
A Wildhorse magyarországi urániumprojektet is futtat. Noha a társaság már végzett az összes kért tanulmány elkészítésével, az eredmények pedig minden szempontból pozitívnak mondhatók, továbbra is a projekt előmozdítása van napirenden. A Wildhorse a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) tárgyal a folytatásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.03.09 21:35

@Blama:
Blama, 2013. március 9., szombat 15:16
alternatív

Válasz " alternatív " gondolkodás a Wildhorse részéröl !!!

Az igazi céljuk a drága és sok urán odalökött üveggyönkért való megszerzése....Ez a mostani politikai elit erre képes!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.09 15:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.09 15:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.09 14:58

@megalodon: Príma lehetőség hőszivattyú telepítésére... még 1.000 évig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.09 12:38

Éljen Centrália !
Ott is sikerült begyújtani a felszín alatti szénbányát - vagy 30 éve - és még 1000 évig égni is fog..http://www.youtube.com/watch?v=ZjtmaCI9_wM
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html