Új tőkealapokat indít a kormány

A kormány meghosszabbította és 8 milliárd forinttal megemelte a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkéjét, valamint döntött két új tőkealap indításáról, amelyek a közép-magyarországi és a határ menti vállalkozások fejlesztéseit segítik szeptembertől - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 12:03
Fotó: Napi.hu

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap sikeres működést látva a kormány úgy határozott, hogy tőkéjét 8 milliárd forinttal emeli, befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig meghosszabbítja.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szeptembertől két új tőkealap kezelését is megkezdi. A 8 milliárd forintos keretösszegű Irinyi II. Kockázati Tőkealap kifejezetten a közép-magyarországi régió tőkeigényeinek támogatására szolgál és az Irinyi Terv fő céljaira épül. Így olyan hazai kis- és középvállalkozásokat támogat majd tőkével, amelyek tevékenységükkel hozzá tudnak járulni az iparfejlesztéshez, az ipari tevékenységek bővüléséhez, illetve a termelésük hatékonyságának növeléséhez - mondta Varga Mihály (képünkön).

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 20 milliárd forintos keretösszeggel kezdi meg a működését, és a Kárpát-medencei országokban működő, terjeszkedni kívánó, innovatív vállalkozások számára nyújt majd tőkebevonási lehetőséget. Fontos kitétel, hogy a befektetéseknek valamennyi esetben Magyarországon kell megvalósulniuk.

Fontos cél, hogy a hazai kis- és középvállalatok (kkv-k) egyre nagyobb számban tudjanak megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén, szélesítve pénzügyi hátterüket. Emiatt egy új tőkealap felállításáról is döntött a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet viseli. Az alap összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg - mondta a politikus.

A hazai kkv-k pénzügyi, tőzsdei ismereteinek növelését segíti az a felhívás, amely a napokban nyílt meg 1 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - fogalmazott az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK