Új uniós szőlőtelepítési szabályok jönnek

A szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről fogadott el rendeletet az Európai Bizottság - közölte az uniós javaslattevő-végrehajtó testület.
MTI-Eco, 2015. április 9. csütörtök, 17:33
Fotó: Napi.hu

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten van lehetőség korlátozni.

A tájékoztatás idézi Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztost, aki elmondta: az új rendszer lehetővé teszi az európai bortermelés fokozatos bővítését, válaszul a világpiaci igény növekedésére. Hozzátette: a tagállamok számos óvintézkedést alkalmazhatnak a lehetséges társadalmi és környezeti kockázatok elkerülésére egyes bortermelő vidékeken.

A bizottság megbízásából készített tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is. Továbbá, 2025-ig várhatóan nő a borfogyasztás világszinten, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre inkább exportorientálttá válik - olvasható a bizottság közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.04.09 23:11

Szerintem az unióban csak egyfajta szőlő telepítése létezik, azé a vízízű olasz szőlőé, amitől már hányingere van az embernek, de az Alditól kezdve a piacig, mindenhol csak ez kapható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html