Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyerekek 13-16 hónapos korban kapják meg a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség - közölte Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos az MTI híre szerint. Ezzel tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a 20. században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország "biztonságos szigetté" vált Európában, a magyar védőoltási rend példaértékű, amire az állam évente 10 milliárd forintot költ.

Több mint három éve tervezik a bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tételét, Lázár János korábbi kancelláriaminiszter 2017 januárban beszélt arról a kormányinfón, hogy a kabinet nyitott az oltás ingyenessé tételére. Korábbi közlés szerint már idén januártól bevezették volna kötelezően ezt a védőoltást.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években megduplázódott, a betegség ugyanis komoly szövődményekkel járhat az orvosok szerint. Az eddig választható oltást a szülők receptre írathatták fel, és vásárolhatták meg a gyógyszertárban mintegy 12 ezer forintért, amiből kettőt kell beadni a védettség eléréséhez.

Az oltás bármilyen korban beadható. A terhesség alatt megkapott bárányhimlő súlyos következményekkel járhat, ezért kiemelten fontos az oltás azoknál a fiatal nőknél, akik gyermeket szeretnének és korábban nem voltak bárányhimlősek - írta korábban a Világgazdaság.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ januárban írt ki közbeszerzést 185 ezer adag oltóanyag szállítására.

Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság - mondta kedden Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője az MTI szerint.