BUX
38240

Új vezére van a kereskedőházaknak

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) pénteki közgyűlésének döntése értelmében Ducsai-Oláh Zsanett a részvénytársaság új vezérigazgatója - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

MTI, 2015. április 3. péntek, 19:07

A korábbi vezérigazgató, Kerekes György megbízatását visszavonták - olvasható a közleményben. Az új vezérigazgató kinevezése határozatlan időre szól, és április 3-ával életbe is lép. Kifejtették: Ducsai-Oláh Zsanett az elmúlt években széles körű szakmai tapasztalatot szerzett az állami, civil és vállalati szektorban egyaránt. A közszférában középvezetői beosztásban európai uniós projekteket vezetett, majd a magyar agrárinnováció fellendítésére alapított Agrotechfood Zrt. vezérigazgatója lett. Elnökségi tagja a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének, továbbá a Tijöttök! innovációs projektverseny programigazgatója.

A tárcánál emlékeztettek: az MNKH-t a magyar állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen alapította azzal a céllal, hogy a nemzeti külkereskedelmi stratégiával összhangban új piacokat és üzleti lehetőségeket nyisson a magyar vállalkozások előtt. Tevékenysége révén már 26 országban nyílt magyar kereskedőház, segítve a magyar vállalkozások által létrehozott termékek, szolgáltatások és a külpiaci igények egymásra találását.

A minisztérium március végén azt közölte, hogy az MNKH élére már kiválasztották az április elsejével távozó Kerekes György utódját. A tájékoztatás szerint az új vezérigazgató személyét a kinevezéssel egy időben hozzák nyilvánosságra, amelyre "rövidesen sor kerül" - írták akkor.

A KKM közölte: Kerekes György februárban jelezte a miniszternek és a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárnak, hogy április elejétől a magánszektorban kívánja folytatni a tevékenységét. Kerekes György távozásának a Quaestor-ügyhöz semmi köze nincs - tudatta a tárca.

Az Origo hírportál korábban arról írt, hogy távozik posztjáról a MNKH, a KKM egy háttérintézményének a vezérigazgatója. Az MNKH jelentős összeget kezeltetett a csődbe ment Quaestor brókercéggel, amely március 9-én délután utalta vissza az MNKH általa államkötvényekben kezelt 3,8 milliárd forintját - írta a hírportál.