Újabb akadály a horvát-magyar gázszállítás előtt

A jövő év végére adottak lesznek a fizikai feltételei annak, hogy Horvátországból Magyarországra gázt lehessen szállítani, ezért annak érdekében, hogy egy megkötendő gázvásárlási megállapodás esetén a szállítási tarifákat fixálni lehessen, a két ország az Európai Bizottsághoz fordul - mondta Szijjártó Péter, miután egyeztetett Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. október 2. kedd, 15:27
Fotó: Pixabay

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország érdeke, hogy a 2020-at követő időszakban, amikor lejár az Oroszországgal a jelenleg hatályos, hosszú távú gázvásárlási megállapodás, minél több gázbeszerzési forrás álljon rendelkezésre.

A jelenlegihez képest két alternatív forrás tűnik reálisnak: az egyik a Fekete-tengerből az Exxon Mobile és az OMV Petrom által kitermelendő gáz a román felségvizeken, a másik pedig, hogy a horvátországi Krk szigetén felépülő LNG-terminálból (cseppfolyósított földgáz-terminál) vásároljon gázt Magyarország.

A 2,6 milliárd köbméter kapacitású LNG-terminál Magyarország gázellátása szempontjából fontos új forrást jelenthetne. Ez évente 1,7 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé Magyarországra - közölte a miniszter.

Magyarország számára az ország gázellátása gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés. Ezért érdeke, hogy minél több forrás rendelkezésre álljon, így az LNG-terminál Krk szigetén felépüljön, a magyar kereskedő és gázipari vállalatok pedig onnan vásárolni tudjanak.

Horvátország stratégiai fontosságú projektje az LNG-terminál, amely hozzájárul a térség gázellátásának diverzifikálásához - mondta Tomislav Coric. A kapacitás meghaladja a horvát szükségleteket, vagyis lehetővé teszi a Horvátországtól északra fekvő országok, így Magyarország számára is, hogy alternatív forrásokból elégítsék ki saját szükségleteiket.

A projekt kivitelezése stratégiai érdek az Európai Unió számára, ezért a projektet az Európai Bizottság 100 millió euróval támogatta. Coric örvendetesnek mondta, hogy a magyar fél érdekelt a krki kapacitások leendő lekötésében.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.02 17:56

"A jelenlegihez képest két alternatív forrás tűnik reálisnak: az egyik a Fekete-tengerből az Exxon Mobile és az OMV Petrom által kitermelendő gáz a román felségvizeken, "

Az OMV (Petrom) bizonyos nem reklámozott információk szerint már a Gazprom tulajdonában, így kontrollja alatt van, a tenger alól kitermelt (offshore) gáz pedig a költségei miatt sosem lesz versenyképes az orosz konvencionálissal.

"a másik pedig, hogy a horvátországi Krk szigetén felépülő LNG-terminálból (cseppfolyósított földgáz-terminál) vásároljon gázt Magyarország."

Ja, hogy már épül? Nem mintha a már kész LNG-terminálokon ömlene a gázt, elég megnézni a lengyeleket például.

Na ez volt az utolsó tanácsom ingyen, Mórickák, a fentieket több tíz- vagy százmillióért derítették volna ki nektek a "szakértők"...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.10.02 16:31

Ezek szerint 2020. után bizonytalan a gáz ára! Szuper.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html