Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn a kiskereskedelmi forgalom májusi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest. Elemzők szerint a májusi adatok már élénkülést mutathatnak az áprilisi mélypont után.

Kedden az ipar májusi teljesítményének mutatóit teszi közzé a KSH. A korábbi közlés szerint áprilisban az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 36,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz képest 30,5 százalékkal esett vissza a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

Szerdán az MNB monetáris tanácsa jegyzőkönyvéből fontos részletek derülhetnek ki a legutóbbi jegybanki kamatdöntés hátteréről. A monetáris tanács - a piaci várakozásokkal ellentétben - 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot június 23-án, és jelezte, hogy az egyhetes betéti eszköznél is hasonló változtatást tart indokoltnak. A kamatvágást a vártnál lassabb gazdasági növekedéssel indokolta a testület; a jegybank legfrissebb Inflációs jelentésében továbbra is gazdasági növekedést, de a korábbi 2,0-3,0 százalékkal szemben már csak 0,3-2,0 százalék közötti GDP-bővülést vár az idén.

Szerdán a KSH az infláció júniusi alakulásáról számol be. Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az áprilisi 2,4 százalék után. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Áprilisban a negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme.

Ugyancsak szerdán teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) előzetes jelentését az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszerének június végi helyzetéről. Májusban az államháztartás 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az első öt hónapban 1051,5 milliárd forint deficitet halmozott fel.

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom májusi alakulásáról közöl adatokat a KSH első becslése alapján. Áprilisban a kivitel volumene 35 százalékkal, a behozatalé 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a passzívum 561 millió euró volt, az egyenleg 790 millió euróval romlott tavaly áprilishoz mérten - írta az MTI.