Újabb dolgozók alól húzza ki a védőhálót a kormány

Szeptemberben kerülhet a parlament elé az a törvényjavaslat, amellyel megszüntetnék a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát, foglalkoztatásukat egyszerű munkaviszonnyá alakítanák át – értesült a Népszava.
Domokos Erika, 2020. július 18. szombat, 14:37
Fotó: Istockphoto - A kép illusztráció.

Az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) falain belül kész tényként kezelik a közalkalmazotti státusz megszüntetését - olvasható a lap cikkében.

Beindult az átminősítési folyamat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a napilapnak megerősítette, hogy a múzeumi és kulturális területen, illetve a szakképzésben dolgozókhoz hasonlóan az akadémiai dolgozók is elveszítik közalkalmazotti besorolásukat. Az ITM közölte, van szándék "a teljesítmény alapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony kialakítására". A cél a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, "korszerű és rugalmas bérezéssel" - közölte a minisztérium.

Azt még nem tudni, mikortól lépne életbe a jogállásváltozás: "folyosói pletykák" szerint két időpont merült fel, az egyik november elseje (ekkortól szüntetik meg a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát is), illetve 2021. január elseje.

Szokásos recept: béremelést ígérnek

A dolgozóknak, ha elfogadják az új feltételeket, átlagosan 30 százalékos béremelést ígértek.

Az érintettek körében idáig nagy volt a bizonytalanság, az ELKH vezetése, illetve az ITM ugyanis eddig sem velük, sem pedig érdekvédelmi szervezeteikkel nem egyeztetett - írja a Népszava.

Az ELKH elnöke, Maróth Miklós és Palkovics László innovációs miniszter június végén jelentette be, az idei év második félévében egyszeri 11 milliárd (majd jövőre, beépülő jelleggel további 22 milliárd forint) többletforrást kap az ELKH, ami bérfejlesztésre is fordítható. A kedden megjelent Magyar Közlönyben pedig 6,7 milliárd forintot csoportosítottak át személyi juttatásokra az ELKH-nak a Gazdaságvédelmi Alapból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2020.07.19 11:06

@krix7: Kurva nagy vagy te orbánista.
265 mininszter, államtitkár, megbizott államtitkár + slepje mit csinálnak?
Élősködnek a népen.
Bajnai alatt 65 -en voltak.
Léhűtő fideszes banda,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.18 21:25

"megszüntetnék a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát, foglalkoztatásukat egyszerű munkaviszonnyá alakítanák át"

Nagyszerű javaslat!
Véget érhet a langyos vízben való ázás!
DE, akkor lenne igazán ütős a dolog ha a bérezés követné az elvégzett tudományos munka mennyiségét és/vagy minőségét. Így egy kutató, aki kiemelkedően értékes munkát végez az eddigi köz xar bére többszörösét is kaphatná, aki meg csak sunyít, az meg még annyit se kapna mint addig...
Ennek csak így van értelme. Ha az valósul meg, hogy ugyanazt a köz xar bért kapják mint eddig, teljesítménytől függetlenül, akkor semmi értelme az átalakításnak!
(Azért utálom nagyon a köz xar bértáblát mert csak az évek és a "végzettségek" gyűjtését ösztönzi, a teljesítmény fokozását nem.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.07.18 21:05

Az egész egy nagy hazugság: Az ITM közölte, van szándék "a teljesítmény alapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony kialakítására".
10 éve nem emeltétek a közalkalmazotti bértáblát, csak azt kell rendezni, de ez a ti dolgotok, nem a közalkalmazottaké.
Egyébként pedig nem kell a közalkalmazotti jogviszonyokat megszüntetni ha a fent leírt dolgot akarnátok, emeljétek a bérkategóriák összegeit és már kész is, az indoklásotok ezért hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html