Újabb intézményt fojt meg a kormány

Megváltoztatta a kormány a magánbölcsődékre vonatkozó szabályozást, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy be kell zárni ezeket az intézményeket, miközben nincs, ami pótolhatná a magánbölcsődéket.
Komócsin Sándor, 2020. január 7. kedd, 08:10
Fotó: Getty Images

Idén januártól egy szabálymódosítás előírja a magánbölcsődéknek: csak akkor kapják meg az 58333 forintos állami támogatást, ha vállalják, hogy legfeljebb 71250 forintos térítési díjat kérnek. Ezzel több tízezer forinttal kurtították meg a magánbölcsődék bevételeit, ami a fenntartók szerint ellehetetlenítheti működésüket - írja a Népszava.

A térítési díjakból még a normatíva figyelembe vételével is alig jönnek ki a fix költségeink, a legalább két gondozó garantált minimálbére, a rezsi, a napi négyszeri étkezés, a kötelező évenkénti munkavédelmi képzés, a rovarirtás, az érintésvédelmi vizsgálatok díja - mondta a Népszavának egy budapesti intézmény vezetője.

Az intézmények kiskapukat kerestek: a bölcsőde papíron csak négy órát működik, utána "gyermekfelügyeletté" válik, így a térítési díjat is két részre tudják bontani. A délelőtti bölcsődei ellátást fedezik a most 71250 forintban korlátozott térítési díjból, így jogosultak maradnak az állami normatívára. A délutáni "gyermekfelügyeletért" pedig már tisztán piaci alapon elkérhetik a szülőktől azt a különbözetet, amit a változások miatt most elvesztenének.

"Nem akarok rosszhiszemű lenni, de mintha az lenne a cél, hogy ellehetetlenítsék a családi bölcsődék működését" - mondta egy trükközésre kényszerített intézményvezető. Annyi biztos: miközben több ezer gyerek nem jut megfelelő bölcsődei ellátáshoz, a családi bölcsődék száma 2017-hez képest 938-ról 927-re csökkent a KSH szerint. A kormány által beharangozott munkahelyi bölcsődékből mindössze nyolc működött az egész országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2020.01.07 13:45

Ha jól értelmezem, akkor az a probléma, hogy akkor kapják csak meg az 59 ezer Ft/fős havi támogatást, ha a szülőktől max 71 ezer forintot szednek be, és hogy kevés egy gyermek havi bölcsődei ellátásához 130 ezer Ft???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.07 12:02

30 év f@szság. 30 éve történt a kamu rendszerváltás.
30 év néprablás, országrablás, privatizáció, de ugyanaz volt MSZMP-s KISZ-es politikai kör.
Nagy Feró eljátssza, hogy utálja a komcsikat, de kinek a seggét fényezi? A olt MSZMP-s KISZ-es politikai kör seggét. Ugyanez több más művésszel, sportolóval, stb.
Régi Ricsés vagyok, és pár napja láttam az MTV2-n Feró vonaglását. Jó volt a koncert, fogjuk rá, de undorító volt visszatekinteni a régi és a mostani Feróra, hallgatni a dumáit.
Értem én, hogy Reviczky miért utálja a komcsikat, tönkretették a családját. Kedvelem Reviczkyt, de nem értem, ha utálja az emeszempéseket, akkor miért dicsőíti a fidesz vezérkart?
Mit csinál a nem fiatal és nem demokrata fidesz? Hol privatizál, hol államosít, de mindkettő vége az, hogy a nép ráb@szik.
Eladja ócsé havernak az erőművet, majd 2 év múlva jó drágán megveszi tőle.
Amikor a mi korosztályunk gyereke járt oviba, suliba, megszüntették az ovikat, sulikat. Orbán és gyurcsány korosztályról beszélek, akik kb ugyanannyit éltek a régiben mint az újban.
Most meg megint bölcsit, ovit, sulit kell építeni, mert megszüntették a régit.
Lett magánnyugdíjpénztár, majd megszüntették. Kirámolták a pízt belőle.
Privatizálták (elvették) a munkahelyeket, majd megbélyegeztek, hogy nem dolgozol. Azt mondták, hogy az állam nem tarthat munkahelyet, privatizálni kell. Persze, ez hazugság, a kapitalista állam is tart munkahelyeket.
Mégis maradtak állami munkahelyek: Posta, MÁV, VOLÁN, amire szintén azt mondták, hogy eladják, de közben állami RT lett. De így olcsóbb lett a melós, és többmillás a vezetője.
2 fél kell ehhez az aljassághoz:
1 Mocskos, alja politikai kör
2., Egy hülye, birka nép, amelyik ezt hagyja.
El kellene már végre dönteni, hogy magán, vagy állami.
Csak ha magán, akkor nehezebb lopni a politikusnak, ha meg állami, akkor ott vagyunk mint a múltban. Komcsi, pártállami időkben.
A leghülyébb barakk átmentette a pártállamot a kamu demokráciába.
Ez ám a peresztrojka elvtársak!
Úgy vettük hülyére a világot, ahogy senki más. Na, ebben Magyarország teljesített a legjobban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html