Lesújtó adat: ezért hal meg sok magyar

A Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) 34 tagállamában Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya - hívta fel a figyelmet cikkében az Mfor.
Domokos Erika, 2018. július 30. hétfő, 20:21
Fotó: Shutterstock

Az OECD adatai szerint 100 ezer lakosra vetítve 279 elhalálozás jutott 2016-ban, ami kiugróan a legmagasabb érték - olvasható a cikkben. Abban hogy Magyarországon ilyen magas a halálozási arány, nagyban szerepe lehet annak, hogy a rosszindulatú daganatot késve, akkor ismerik fel, amikor már csökken a gyógyulás esélye.

A rossz halálozási arány azonban nem tűnik magyar-specifikus tényezőnek, nagyjából az egész régiónk hasonló nehézségekkel küzd. Előttünk a rangsorban ugyanis Szlovákia áll 259, Szlovénia és Lengyelország áll 243 halálesettel. Csehországban csak egy fokkal jobb az adat, ott 100 ezer lakosra 220 rákos megbetegedés miatti haláleset jut.

A rák Mexikóban szedi a legkevesebb áldozatot, itt 115 eset jut 100 ezer lakosra, míg Törökországban és Brazíliában egyaránt 161-161 - írta az mfor.hu. (Figyelmeztetést adott ki a kormány a szűrővizsgálatokról - ezt a cikket olvasta?)

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK