Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy 2018. november 7-én, szerdán Tolnán és Faddon elmaradt a szelektív hulladék begyűjtése. A pótlás időpontjáról a későbbiekben értesítést küldünk" - közölt egy újabb rossz hírt a lakossággal a szekszárdi önkormányzat tulajdonában lévő Alisca Terra Kft., amely a többségében Polgárdi és Baja városok tulajdonában lévő Vertikál Nonprofit Zrt. regionális közszolgáltató partnereként Szekszárdon és további ötvennyolc Tolna megyei településen gyűjti a hulladékot.

Ellenben egy jó hírt is megosztott a hulladékgazdálkodó cég a Facebook-oldalán: november 10-én Szekszárdról, Bátaszékről, Ozoráról begyűjtötték a korábban otthagyott szelektív hulladékot. Nem mindenki fogadta kitörő örömmel az Alisca Terra közleményeit. A hozzászólásokból nagyon úgy tűnik, hogy sokaknak van már elege a kukakáoszból. "Dunaszekcsőn mikor? Nem akarom az utcát a szelektív gyűjtővel dekorálni" - szól az egyik november 8-i bejegyzés.

Nem csoda, hogy elfogyott a türelem, hiszen a teol.hu már tavaly novemberben arról írt, hogy rengeteg panasz érkezett Szekszárdról és a környező településekről a szemétszállítás elégtelensége miatt. Az önkormányzati cég akkor a szűkös gépjárműparkkal indokolta az áldatlan állapotokat, műszaki okok miatt nem lehetett mindegyik autót hadra fogni. Az Alisca Terra munkaerőhiánnyal is küzdhet, hiszen rakodó és sofőr munkatársakat is keresnek.

A tolnai megyeszékhely önkormányzatának tulajdonában lévő cég anyagi helyzete sem a legstabilabb, hiszen 2016-ban és 2017-ben is 50-60 millió forintos veszteséggel zártak. Árbevételük 2016-ig egymilliárd forint felett volt, azonban tavaly már csak 760 millió forintos forgalmat bonyolítottak. Idén augusztus 8-án pedig a társaság törzstőkéjét 15 millió forinttal szállították le 299 millió forintról 284 millió forintra tőkekivonás miatt. Erről a cég hitelezőit is értesítették.

Rendszerszintű probléma

Aligha vigasztalja a tolnaiakat, hogy máshol sem sokkal jobb a helyzet, így a Pest megyei Pomázon sem. "A pomázi ingatlanhasználók januári számláiban rendszerszintű problémát észleltük, melyek elhárítása folyamatban van. Kérjük, ne fizesse be a számlát! Más teendője nincs! Ha befizette, természetesen vissza fogja kapni a túlfizetésének megfelelő összeget" - olvasható a Zöld Bicske Nonprofit Kft. novemberi közleményében. A Pomázi Polgár nevű önkormányzati lap novemberi számában is arról lehet olvasni, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) hibás összegű számlákat postázott ki a 2018. január 1-31-ig terjedő időszakra.

Pomázon már nem a bicskei önkormányzati cég szállítja el a szemetet, mert még idén január végén rendkívüli felmondással szerződést bontottak a céggel. A Hír TV riportjából derült ki korábban, hogy 2018 elejéig a szentendrei Városi Szolgáltató Zrt. hordta el a lakossági hulladékot a településről, de nem voltak meg azok a tanúsítványai, amelyek megfeleltek volna az NHKV-nek. A pomázi önkormányzat szerint a Zöld Bicske kukásautóinak viszont a tájékozódással akadtak gondjai. A Zöld Bicske Kft. ügyvezetője, Teszár Tamás is elismerte, hogy a távolság miatt akadozott a szolgáltatás.

Szeretik a focit

A cég szolgáltatási térképe szerint 21 település tartozik a bicskei központú társasághoz. A Zöld Bicske viszi el a szemetet a Vál-völgyi Felcsútról és a Dunakanyarban fekvő Pilismarótról is. Egészen 2017-ig veszteséges volt a cég, 2014-ben például közel 150 millió forintos veszteséggel zártak, de 2016-ban is 70 millió forintos mínuszt produkáltak 1,2 milliárd forintos árbevétel mellett. Ez nem akadályozta meg azonban a Zöld Bicskét abban, hogy a Bicskei Torna Club (BTC) nevű, a megyei bajnokságban vitézkedő focicsapattal reklámszerződést kössenek 2016-ban, amikor a BTC elnöke Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő volt. Tavaly viszont már 50 millió forintos nyereséget hozott össze a hulladékszállító cég.

Nőhetnek a díjak

Hamarosan az is eldőlhet, hogy jövőre emelkedik-e a szemétdíj összege. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) ugyanis október 30-ig kellett javaslatot tennie az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a 2019-es hatósági díjakról. A kukaholding akadozó számlázási rendszere és a jelenlegi fenntarthatatlan helyzet miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tavaly októberben úgy látta, hogy 2019. január 1-vel muszáj lesz emelni a szemétszállítási árakon. "A Hivatal minden évben határidőben eleget tett díjjavaslat tételi kötelezettségének. A miniszter nem köteles a javaslatot elfogadni és az alapján díjakat hirdetni" - válaszolta a Napi.hu-nak a MEKH. A kormány pedig a kukakáosz alatt már többször jelezte, hogy megvédi a rezsicsökkentés eredményeit.