Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca által a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap jövő évi kerete terhére biztosított keretösszeg ezúttal 5 milliárd forint - közölte Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A közleményben kiemelték, hogy a munkásszállások építése segíti a munkavállalók mobilitását, ezáltal hozzájárul a magyar vállalkozások erősítéséhez, segíti a foglalkoztatás bővülését és a magyar gazdasági növekedést. A program első négy kiírásában 39 önkormányzat és gazdasági társaság alakíthatott ki mintegy 5 ezer munkásszállási férőhelyet, összesen 12,4 milliárd forint támogatással.

A program legújabb kiírása szerint helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és gazdasági társaságok november 2-től 2021. március végéig nyújthatnak be támogatási igényt az illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. Támogatás a legalább 80, de legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához kérhető.

"Az ötödik kiírással életbe lépő változás, hogy a támogatás segítségével legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás hozható létre, és módosulnak a támogatás igénybevételével létesíthető munkásszállás minimális felszereltségére, szolgáltatásaira vonatkozóan meghatározott előírások is, ami komfortosabb szálláshelyek megvalósítását teszi lehetővé" - idézték a közleményben Bodó Sándort.

A program csak vidéken fut majd

A helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati társulások és az ezek 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatásként, 80 százalékos támogatásintenzitás mellett, míg a magántulajdonú gazdasági társaságok regionális beruházási támogatásként juthatnak forráshoz a programban - írták.

Hozzátették, hogy a gazdasági társaságok ennek megfelelően az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régiókban 50-70 százalékos, a Közép-Dunántúl régióban 35-55 százalékos, a Nyugat-Dunántúl régióban 25-45 százalékos intenzitású támogatásban részesülhetnek.

A gazdasági társaságok részére nyújtott támogatás - az uniós szabályokkal összhangban - Budapesten nem, Pest megyében pedig csak korlátozottan érhető el. Az építési költségekhez vissza nem térítendő támogatás, a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez pedig visszatérítendő támogatás nyújtható.

A támogatási feltételekről, az igényléshez benyújtandó dokumentumokról a www.munka.hu honlap, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapjain közzétett útmutató ad bővebb tájékoztatást - áll a közleményben.

Felidézték, a program 2017 és 2019 között lezajlott első három kiírása során 20 önkormányzat és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság összesen mintegy 6,7 milliárd forint összegű támogatásban részesült, ami közel 2600 munkásszállási férőhely kialakítását tette lehetővé.

Bodó Sándor a közleményben emlékeztetett, hogy az idén májusban lezárult negyedik kiírás során a támogatás igénybevételére jogosultak körét kiterjesztették a magántulajdonú gazdasági társaságokra.

Az intézkedésnek köszönhetően a pályázók a rendelkezésre állt pénzügyi keretet mintegy hatszorosan meghaladó összegű támogatást igényeltek. A negyedik kiírás eredményeképpen 19 pályázó részesült összesen mintegy 5,7 milliárd forint összegű támogatásban, amelynek segítségével további 2400 új férőhely kialakítására nyílik lehetőség - olvasható a tárca közleményében.