Lapinformációk szerint idén vagy jövőre újabb négy egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba: a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése pénteken küldött szét egy levelet az egyetemi polgároknak, amiben azt írják, az intézmény vezetése tájékoztató megbeszélést tartott Bódis József oktatási államtitkárral az esetleges modell váltás kapcsán.

A Pécs Aktuál információi szerint a leendő kuratórium elnöki posztjára maga az államtitkár, Bódis József jelentkezett be.

A Népszava szellőztette meg hogy a Semmelweis Egyetemen is modellváltás jöhet. Eszerint az átalakítás tervei nyárig elkészülnek, amihez 600 millió forintot különít el a kormány. Az alapítványi rendszer pedig 2022 januárjától lép életbe.

Az intézmény a megjelent információk után egy közleményt adott ki: "Az egyetem vizsgálja az intézmény lehetséges, legoptimálisabb működési lehetőségeit, köztük egy új alapítványi modell kialakítását is."

A modellváltás lényege, hogy az állam az egyetem összes jogát átruházza egy, az állam által létrehozott alapítványnak. Ugyanakkor a magánosítás ellenére is részesül állami pénzből a birtokló alapítvány.

A probléma azzal van, hogy ha az állam a nemzeti vagyont például az egyetemek épületeit, egyetemek fenntartására fordított tetemes összegű éves költségvetési támogatásokat, vagy netán még ezen túlmenő vagyon elemeket is nem átlátható és nem ellenőrzött módon juttat olyan személyek kezelésébe vagy tulajdonába, akiket aztán nem lehet elszámoltatni - mondta Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója az ATV Híradónak.