Újabb részletek derültek ki a lengyel-magyar vasútprojektről

Eddig szűkszavúan nyilatkozott a magyar kormány a Budapestet Varsóval összekötő gyorsvasútról. Most már egy konkrét útvonalról is beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter, ez volt az, amelyet már a kezdetektől szeretett volna a kormány.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 5. szerda, 14:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A négy visegrádi ország illetékes miniszterei megállapodtak arról, hogy jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül az országaikat összekötő gyorsvasút építéséről - közölte az MTI-vel szerdán a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Miközben a gazdasági növekedést illetően a visegrádi csoport az uniós fejlődés motorja, az infrastrukturális hálózat kiépítettségében le kell gyűrni a versenyhátrányt - véli Szijjártó Péter.

A V4-országok ezért összefogtak, és megkezdik a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását a Budapestről Pozsonyon és Brünnön át Varsóba haladó gyorsvasút megépítésére - mondta el Szijjártó Péter.

A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására. A közbeszerzési eljárást még az ősz folyamán kiírják annak érdekében, hogy a tanulmány jövő ősszel a döntéshozók asztalára kerülhessen - mondta el Szijjártó Péter.

A Napi.hu még a tavasszal lengyel minisztériumi értesülések alapján részletesen beszámolt a gyorsvasút tervéről, amelyet a magyar fél egyáltalán nem kommunikált korábban. Akkor kiderült, hogy részletes útvonaltervek is rendelkezésre állnak a projekthez, de lapunk kérdésére egy márciusi kormányinfón Lázár János akkori kancelláriaminiszter csak annyit árult el, hogy valóban napirenden van a Varsó-Budapest vasútvonal gyorsítása. (Akkori cikkünket ide kattintva olvashatja el.)

A kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.09.05 20:30

A lengyel-magyar vasút nyomvonala: diktatúrától az EU-n kívülre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html