Újabb rossz hír jött a magyar kórházakból

Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti. De az állam ennek ellenére sem így tervezte a jövő évi költségvetést.
Szepesi Anita, 2018. július 19. csütörtök, 15:08
Fotó: Shutterstock

Az első félév végére 35 milliárd forintra dagadt a magyar kórházak lejárt számláinak értéke a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. Az intézmények a tavalyi 45 milliós konszolidáció után 15 milliárdos tartozással indították az évet, így a 20 milliárdos idei plusz első ránézésre a már megszokott, átlagosan havi 3,3 milliárdos növekedést takar.

Viszont az adósságállomány szerkezete már negatív tendenciát tükröz a fizetési hajlandóságot illetően: míg az adósságrendezés után, a december végén fennmaradt 15 milliárdnyi tartozás 20 százaléka tartozott a több mint két hónapja lejárt fizetési határidejű számlák közé, az első félév alatt ez az arány ütemesen növekedve június végére 40 százalék közelébe ért, a 35 milliárdból 13,5 milliárdnyi leszállított termékért már több mint két hónapja fizetni kellett volna a kórházaknak. A 30-60 napja lejárt számlákkal együtt ez közel 21 milliárd forintot tesz ki. A maradék 13 milliárd forint, ami a tartozásállomány 39 százaléka, fizetési határidején "csupán" 30 nappal voltak túl az intézmények június végére.

Június végére 11 kórházban nőtt jócskán túl az adósság 1 milliárd forint fölé, a konszolidáció után nulla forint tartozással induló és az első három hónapban mindössze 8 milliót felhalmozó Honvédkórházban a második negyedév megnyomta ceruzát, június végén ugyanis már közel 900 milliós adóssággal zártak.

Nagy adósok
A nagy adósok listáján a szokásos névsor olvasható: az egyetemek közül a szegedi 1,5, a pécsi 1,3, a debreceni 1,2 milliárddal tartozik. A nagy megyei kórházak közül a Békés-megyei 1,4, a Csongrád-megyei 1,1, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1,3 milliárddal, a Csongrád-megyei ellátó központ Hódmezővásárhely és Makó ellátását végző intézmény 1 milliárddal adós a beszállítóknak. Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórház az éllovas 2,4 milliárddal, a Dél-pesti Centrumkórházra átnevezett korábbi Egyesített Szent István Szent László kórház 1,2, a Szent János 1,5, a Bajcsy kórház pedig 1,2 milliárddal tartozik.

Júniusban az adósságfelhalmozás havi győztese a Debreceni Egyetem volt, ahol egy hónap alatt 354 milliónyi számlát görgettek tovább fizetés nélkül, a Honvédkórházban 343 millió forint volt a havi növekedés, míg a Pécsi Tudományegyetemen a már meglévő lejárt tartozások mellett további 251 millió forintra nem találtak fedezetet.

A kórházi adósságállomány sokéves problémájáról az elmúlt időszakban az egészségügy új vezetése többféle megállapítást is tett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint például az adósságnövekedés nem a baj jele, szerinte a kórházi finanszírozásban most jobb a helyzet, mint korábban. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a beszállítói és szolgáltatói árak folyamatos emelkedésével, a szükséges béremelésekkel, és a lakosság által elvárt magasabb szinten nyújtott szolgáltatások költségvonzatával magyarázta a tartozásokat. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár az ellenőrzés fokozásától várja a helyzet javulását.

Ezért nő megállás nélkül az adósság

A probléma valós okára - jelesül arra -, hogy a fekvőbeteg ellátórendszerben végzett kezelések, ellátások árát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül (NEAK) az állam nem a valós értékén finanszírozza, így a veszteséges ellátások végzői, illetve azok az intézmények, amelyek portfóliójában dominálnak az alulfinanszírozott terápiák, mindenképpen adósságot generálnak, illetve, hogy összességében is szűkebb büdzséből gazdálkodnak a kórházak a kelleténél, csak az MNB nemrégiben megjelent tanulmánya pedzegeti. Az ország versenyképességének javítását célzó elemzés készítői ugyanis hangsúlyos szerepet szántak az egészségügynek, mondván, a lakosság egészségi állapota immár a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti, s javaslatot tesznek egyebek mellett a "Valós költségekre épülő állami finanszírozási rendszer kialakításáról".

A 2019-es költségvetés készítésekor azonban ez a javaslatcsomag még nem lehetett ismert, az egészségügyre szánt, az ágazat vezetése által hangoztatott plusz ugyanis a béremelés fedezetén felül nem hoz érdemi bővítést a kórházi finanszírozásban.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.20 13:43

@krix6: "kiderült, hogy a több százmilliós gépeket nem találja senki se"

Nahát, mik vannak ebben a mutyiországban! Biztos a boxos gazdádtól látták, akinek ez aprópénz... Tényleg a fejétől bűzlik a hal, ahogy mondják.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.20 12:40

@cito:
Mindent, az általad leírt sorrendben!
Kötszer és gyógyszer lopásokról konkrét ismereteim vannak.
Plusz kaját, villanykörtét, wc papírt meg mindent, ami mozdítható...
Aztán ott vannak a gyanús ct, mr beszerzések...
Miért van még sok helyen régi gép? Lehet, hogy papíron már 2x lecserélték...
E gépeket nem fizikailag lopják el, hanem "papíron".
Amikor pár éve valaki megbolygatta az ügyet, kiderült, hogy a több százmilliós gépeket nem találja senki se...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cito, 2018.07.20 11:48

@krix6: Konkrétan mit lopnak? Kötszert, gyógyszert, betegágyat, röntgent, ct-t, mr-t? Ezt a hülyeséget melyik szemináriumon modták?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.20 09:55

@europeer:
"A szar egészségügy a szar magyar politikusok miatt van."

A szar egészségügy a tolvajlás miatt van, az ott dolgozók szétlopják a rendszert...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.20 09:16

@na4: A szar egészségügy a szar magyar politikusok miatt van. Az áfa után a legmagasabb bevétel az EÜ járulék. A világ legmagasabb járulékai között van a magyar, csak ezt olyanok mint te, nem értik meg. Ez sok nektek, így marad a szar helyzet.
Egy fejlett ország polgárai ezt nem hagynák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html