Újabb sarcot jelentett be az autósoknak Gulyás Gergely

Drágul a 10 napos autópálya-matrica, illetve emelkedik az e-útdíj - egyebek mellett ezt jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 31. péntek, 11:30
Fotó: MTI Fotó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti kormányinfón elsőként bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar jogállamiság lebontásáról szóló Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti szavazás előtt személyesen is felszólal Strasbourgban - derül ki az Index.hu tudósításából.

Gulyás szerint ez a jelentés (ami a szavazás előtt még csak tervezet) eleve "a bevándorláspárti erők utolsó, elkeseredett próbálkozása" és csak "bosszút akarnak állni" Magyarországon. Ráadásul ha egy 7-8 évvel ezelőtt meghozott intézkedésre (jelen esetben a magyar Médiatörvény) hivatkozva indulna bizottsági eljárás, az azt üzenné a tagállamoknak, hogy nincs értelme konstruktívan hozzáállni egy uniós eljáráshoz.

Brüsszel fizet

Gulyás bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát, azaz a 900 millió euróra becsült határvédelmi költségből 300 milliót átvállal, és ebből 54 milliót azonnal ki is fizet.

Drágul a 10 napos autópálya-matrica

Gulyás Gergely azt is bejelentette az MTI szerint, hogy január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik a fuvarozók által fizetett e-útdíj, a plusz bevétel pedig közvetett formában egy "falusi útalapba" fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszok fejlődjenek.

Azt is elmondta, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára októbertől 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

Felújítják a Lánchidat

A főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a mellette lévő alagút felújítását - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kabinet ugyanakkor azt kéri, hogy a felújítást ne tartson tovább másfél évnél - tette hozzá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: ez műszakilag megvalósítható, bár kétségtelenül jelentős szervezést igényel. A felújítás végére megújul a híd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is - tette hozzá.

Már megérkeztek a családtámogatások

Az iskolakezdésre tekintettel már a héten megérkeztek az ehhez kapcsolódó családtámogatások, csaknem 1,2 millió jogosult kiadásaihoz több tízezer, akár százezer forinttal is hozzájárul az állam - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely elmondta: elsőtől a 9. osztályig ingyenesen jutnak tankönyvekhez a tanulók - több mint egymillióan -, így 2013 óta összesen 6 milliárd forinttal csökkentek a szülők tankönyvkiadásai. Jövőre ez tovább mérséklődik, 2019-ben már 11 milliárd forintot fordít erre a célra a büdzsé, kétharmaddal többet, mint 2010-ben.

A mögöttünk lévő tanévben több mint 600 ezer gyermek jutott ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez az iskolákban, miközben 2010-ben csupán 300 ezren - sorolta. Erre az állam 8 éve szűk 38 milliárd forintot költött, jövőre már ennek két és félszeresét, több mint 72 milliárdot.

Képünk forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.09.01 14:20

@Darabont1453: Még ha csak útlevelet adtak volna, de sokuknak nyugdíjat is, nem is keveset !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.09.01 13:53

@Darabont1453:
Te milyen 20000 útlevélről hazudozol? Kiváncsi vagyok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.09.01 13:39

@Darabont1453:
SEnki nem kérte fel a felcsuti parasztot, hogy építsen kerítést. De ez egy Projekt volt!!!! És loptak tonnaszámra a férgek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.09.01 12:22

@Borisz1106: " "Gulyás bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság kifizeti a magyar határvédelem költségeinek egyharmadát, azaz a 900 millió euróra becsült határvédelmi költségből 300 milliót átvállal, és ebből 54 milliót azonnal ki is fizet."

Ja de jó lenne visszamenni 2015-be . Kedves fórumon kommentelők és a határzárat bírálók! Most akkor mi van? Jöttök majd azzal, hogy Orbán már a Bizottságot is zsebre tette??? "

A narancskommandó most gratulálhat a vajdájának szép teljesítmény. Már ha Gulyás elvtárs igazat mond. De tegyük fel, hogy véletlenül most ezt teszi. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy 600 millió eurót még mindig mi fizetünk plusz az ott szolgálatot teljesítő katonák/rendőrök bérét túlóradíját teljes összegben, úgy hogy egy migráncs sem akart Magyarországon letelepedni, nyugatra akartak menni tovább. Egyébként a vajda azt szerette volna ha az EU a felét állja a számlának, legalábbis ezt óbégatta mindenfelé az meg 450 millió euró lenne ezek szerint.....így már egy kicsit másabb az eredmény, de legalább kapott valamennyit, ami a magyar költségekhez képest aprópénz, hiszen a 900 millió csak a kerítés számlája, ettől sokkal többe került a dolog...( pld 3000 határvadászt kellett felvenni és fizetni...)

De beszélhetünk arról a 20.000 emberről akinek pénzért adtunk magyar útlevelet ( ukrán bűnözők, arabok, azeriek, egyiptomiak törökök, jordánok kínaiak ), őket valahogy nem fogta meg a 900 millió eurós kerítés, de persze a narancshuszárokat ez nem zavarja....nem mutat jól ez a kis történet az Orbán féle hőseposzban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.01 10:08

@Temerdek:
Nem érted...
Rengeteg magyar is vesz 10 napos matricát. Már az is minimum kérdőjeles, hogy megszűnt annak idején a 4 napos.
Ez úgy működött, hogy a többség megvette azokat a megyei matricákat, amelyeket rendszeresen használt, leggyakrabban 1-5 megyére. Ha esetleg évi néhány alkalommal kilépett ezekből a megyékből, akkor vett 10 napost. Induljunk ki abból, hogy ezek az úgynevezett év elején nem tervezhető utazások.
Azzal, hogy emelik a legkisebb időintervallumú 10 napos matricák árát értelmetlenné teszik ezt a takarékoskodást, hiszen szinte biztosan eléri az összesen útdíjra elköltött összeg az éves országos díjat.
Ergo a legtöbb MAGYAR autóst, aki eddig pár ezer forintot megtakarított, rákényszerítik az országos matrica megvásárlására. A sok-sok párezertől tízezer forint összesen jó pár tízmilliárdot jelent.
Nem, nem a külföldiek sápolása a cél! Téged, engem szívatnak, akik magyar állampolgárok vagyunk.
Hogy ebből a falusi úthálózat fejlesztése a cél? Most sírjak, vagy röhögjek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html