Újabb szakmától érkezett segélykiáltás - kiszámíthatóságot szeretnének

Mielőbb szükséges lenne a "színházi művészeti státusz" és a műszakiaknak a "törzsgárda státusz" bevezetése - ismertette a szakma felvetését a Magyar Művészeti Akadémia színházjogi szakértője Tatabányán a magyar színház jövőjéről rendezett konferencia záró sajtótájékoztatóján az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 7. péntek, 20:36
Fotó: Pixabay

Kriza Zsigmond az MTI-nek elmondta, a színházi művészeti státusz kiszámítható jövedelmi viszonyokat, rendezett társadalombiztosítási helyzetet jelentene.

"Ehhez a jogviszonyhoz remélhetőleg kedvező adókötelezettséget lehetne kapcsolni, illetve a munkáltató színház magánnyugdíjpénztári befizetést is teljesíthetne, lakáshoz jutásban nyújthatna segítséget" - tette hozzá a szakértő. Úgy vélte, ki lehetne kötni egy minimálbért és egy motiváló prémium- és jutalmazási rendszert, melyet kollektív szerződésben lehetne szabályozni.

A műszakiak számára a törzsgárda státus szintén kiszámíthatóságot jelentene. Az ebbe a státuszba felvehető emberek körét az előadóművészeti törvényben kell meghatározni.

A szakértő szerint, ha a jogalkotó támogatását sikerül megszerezni, akkor az előadóművészeti törvényben viszonylag gyorsan megalkothatók a vonatkozó rendelkezések. Hozzátette, az 1990-es években szabadúszóvá vált színészek nyugdíjkorúvá váltak és komoly megélhetési problémákkal néznek szembe.

A több éves, speciális színházi tapasztalatokkal rendelkező műszakaiak fizetésük három-négyszeresét kapják meg máshol, és ez, az igazgatók beszámolója szerint, már az intézmények működését veszélyezteti.

"Ez a mostaninál nagyobb kiadásokat jelentene az egyes színházak számára. Valószínű, hogy a kiemelt és nemzeti minősítésű színházaknál támogatásbővítésről kell gondoskodni" - mondta Kriza Zsigmond.

Az Országos Színházi Évadnyitót megelőző, a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében megvalósuló konferencia az ország neves szakembereinek részvételével szekcióülésekkel kezdődött, melyeken a színház művészeti karakterének felépítését, a színházvezetés művészetét, a társulatok munkaerőhelyzetét és a kritika szerepét tárgyalták meg.

A kerekasztal-beszélgetések a magyar színház kulturális emlékezetéről és a TAO-rendszer felülvizsgálatának szükségességéről szóltak.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.09.07 21:14

Hozzátette, az 1990-es években szabadúszóvá vált színészek nyugdíjkorúvá váltak és komoly megélhetési problémákkal néznek szembe.

Milyen szépen fogalmaz hogy csináltak egy bt-t, ev-k lettek, basztak adót, járulékot fizetni a pénzt pedig felélték, és adjatok nekik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html