Ha ez megvalósul, akkor az újabb jelentős presztízsveszteséget jelentene Káslernek és az Emminek, hiszen az utóbbi hónapokban többször is lefaragtak tárcájából. Elvették tőle a felsőoktatást, le kellett mondania a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságról, a külügyhöz csatolták át a külföldi egyetemi hallgatók magyarországi tanulását támogató, 10 milliárdos Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, és elvonták tőle három oktatási-tudományos alapítvány jogköreit.

Ezek után kiderült, hogy a kutatásfejlesztés és a klinikai gyógyszervizsgálatok területét is vinné az Emmitől az ITM, most pedig a szakképzési törvénnyel "harapna ki" újabb darabokat Palkovics tárcája - írta a napilap.

A Népszava szerint elfogadhatatlan az Emmi számára a szakminiszteri jogkörök kivezetésének terve. Az intézkedés nemcsak az Emmi-t, hanem az agrártárcát is érinti: a különböző mezőgazdasági szakképesítések koordinálása Nagy István agrárminiszterhez tartozik.

A hétvégén derült ki, az ITM-nek október 31-ig kell a kormány elé terjesztenie az új szakképzési törvényt, melynek tervezetét eddig csak a szakminisztériumokkal egyeztették.