Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A héten jelentek meg az Eurostat friss számai az uniós tagországok fejlettségéről. A térkép három részre bontja Európa országait az alapján, hogy a személyes fogyasztás (angolul Actual Individual Consumption) mutatója mekkora - olvasható a portfolio.hu-n.

A legsötétebb rész mutatja az uniós átlag feletti térséget - nem meglepő módon jórészt Nyugat- és Észak-Európa országait. Az uniós átlag 70 és 100 százaléka közötti értéket felmutató országok közé jellemzően a déli periféria, illetve Kelet-Közép-Európa északnyugati része tartozik. És pont ez az, ami fájhat nekünk, hiszen így a harmadik csoportban ragadtunk.

Kattintson a teljes méretért!
Kép: portfolio.hu

A térkép által sugallt kép persze nem meglepő, hiszen az uniós statisztikai hivataltól pontosan tudhatjuk, hogy a magyar AIC mutató (ami a jólét érzettel is szoros összefüggésben áll) az Európai Unión belül alacsonynak mondható. Pontosan az uniós átlag 62 százaléka, ami kisebb, mint a 2004 előtt csatlakozó tagországok bármelyikében, sőt, a legkisebb a velünk együtt csatlakozott országok között is. Vagyis csak a később csatlakozott Bulgáriát, Romániát és Horvátországot előzzük meg.