Újabb adócsökkentéseket lengetett be Varga Mihály

Továbbra is egy számjegyű szja-kulcsot ígér, konkrétumok nélkül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárca továbbra is kitartóan vizsgálja a további, szelektív áfamérséklés lehetőségét.
Domokos László, 2018. április 5. csütörtök, 12:16
Fotó: MTI Fotó

Ha újabb négy évre felhatalmazást kapunk, azt a gazdaságpolitikai irányvonalat folytatjuk, amelyet a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben követtünk - mondta Varga Mihály 2013 márciusa óta regnáló nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjúban.

Szavai szerint stabil, átlátható állami pénzügyek, a közvagyon növelése, a gazdaság bővülése, valamint az államadósság csökkentése fémjelzik ezt az irányvonalat. Mindez pedig lehetőséget ad a béremelésre és az adók csökkentésére.

A tárcavezető a tervezett adócsökkentésről is beszél. Eszerint a munkáltatók adóterhe - a hatéves bérmegállapodásnak megfelelően - tovább csökkenhet.

A magánszemélyeknek eközben két adócsökkentési elképzelés hozhat megtakarítást. Az egyik a világrekorder mértékű, 27 százalékos általános forgalmi adó (áfa) célzott mérséklése. Az NGM ugyanis a további áfamérséklés lehetőségét folyamatosan vizsgálja, ez a költségvetés teherbírásának függvénye. Emellett a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 15 százalékos kulcsa is mérséklődhet, mégpedig egy számjegyűre - ismételte meg a kormányfő régi vesszőparipáját a tárcavezető.

Jelenleg 13 százalék feletti bérnövekedésnél tartunk, s várhatóan a hatszázalékos mértéket a következő esztendőkben is meghaladja a fizetések emelkedése. Az adócsökkentés mellett ugyanis az egyes gazdasági ágazatokban tapasztalható munkaerőhiány is húzz a béreket. A közszféra munkavállalói szintén számolhatnak havi juttatásuk növekedésével. Az utóbbi években bevezetett bérrendezést az elfogadott életpályamodellek szerint folytatjuk, emellett újabb területeken, újabb szakmákban alakítunk ki életpályamodelleket - fogalmazott Varga.

A kép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2018.04.05 13:33

@Riwen: mert akkor nem lehet csalni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Riwen, 2018.04.05 12:36

"A tárca továbbra is kitartóan vizsgálja a további, szelektív áfamérséklés lehetőségét"

DE MIÉRT?! Miért szelektív? Miért nem vezetnek be egy egységes, 19-20%-os áfát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html