Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a jövő héten benyújtja a 2018-as költségvetés tervezetét, amelyet június közepéig el is fogad a parlament. Lázár szerint a kormányzat stabil, a költségvetési helyzet pedig kiszámítható. A 2018-as büdzsé a munkából élők költségvetése lesz: megvédi a foglalkoztatottakat, a családtámogatásokra és a biztonságra fókuszál - mondta Lázár János.

Döntöttek a 2017-es költségvetés módosításról és a 2018-as adótörvények benyújtásról is, amelyekben jelentős könnyítések lesznek. Az adók csökkenek - például az internet áfája 18 százalékról 5 százalékra, de a hal áfája is 5 százalékra mérséklődik a jelenlegi 27 százalékról. A hiány 2,4 százalék lesz a GDP arányában, és négy százalék feletti növekedést várnak.

Amikor a Fidesz kormányoz, nincs választási költségvetés, a 2018-as is egy konzervatívan tervezett büdzsé lesz - mondta Lázár János. A 2017-es költségvetés módosítására azért van szükség, hogy a tavaly privatizált termőföldekből idén befolyó 130 milliárd forintot bekönyveljék, de az év eleji béremeléseket is át akarják vezetni a 2017-es költségvetésen.

Atom mellé napenergiát akar a kormány

A jövő héten beiktatják Süli János Paks 2-ügyi tárca nélküli minisztert, aminek kapcsán Lázár elárulta, hogy most a magyar kormány egy atom- és zöldenergia-mixben gondolkodik.

A két energiahordozó 50-50 százalékos arányt tenne ki, a zöld energián belül a napenergiát favorizálnának. A bejelentés jelentős fordulat, hisz jelenleg érvényes energiastratégia szerint atom-fosszilis-zöldenergia-mix mellett tette le a voksát.

A cél az, hogy a energia-import függőséget - beleértve az orosz gázt is - nullára csökkentsék. A meglévő szenes erőművek életciklusa végéig maradhatnak, ezeket válhatja ki a napenergia - mondta Lázár János.

Az új miniszter gyakorolja a Paks 2 projektcég tulajdonosi jogát, ám a Brüsszellel való kapcsolattartást Lázár János megtartja magának.

Lesz Kárpát-medencei óvodaprogram is

A kormány elfogadta a Kárpát-medencei óvodaprogramját: a tervek szerint 14 milliárd forintnyi uniós támogatásból a határon túl 12 ezer új óvodai helyett hoznak létre magyar nyelvű óvodákban.

Lesz NAV-átalakításis

A kormány tárgyalt a NAV további átalakításról, a cél az adóbürokrácia csökkentése. A szabályok egyszerűsítésére azonban csak 2018 után kerülhet sor.