Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd délután ünnepélyesen benyújtotta a kormány 2018-as költségvetési tervezetét a parlamentnek, személy szerint Kövér Lászlónak. A javaslat csak ezt követően lesz nyilvános az este folyamán.

A büdzsé 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol, ami lényegesen meghaladja a tavalyi konvergenciaprogramban az EU felé vállalt 1,8 százalékos GDP arányos hiányt. A kormány szerint nem választási költségvetés készül 2018-ra, ennek ellenére egyszerre emelkednek a bérek, a nyugdíjak, de lesz nyugdíjprémium is, és folytatódnak a kormányzati beruházások. A gazdasági növekedést 4,3 százalékra várja a kormány - ezért is kaphatnak jövőre a nyugdíjasok prémiumot - , míg az inflációt 3 százalékra tervezi az NGM.

Növekedés

A MNB csak 3,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2018-ra, Varga Mihály szerint az MNB-ben még nem számoltak a Paks 2 beruházás felpörgésével, az elmúlt hónapokban visszakapott uniós támogatások felhasználásával, illetve néhány adóintézkedéssel, ezért lehet meg a 4,3 százalékos növekedés - mondta Varga Mihály sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor az államháztartás kormányzati alrendszerének hiánya a GDP 3,2 százaléka lesz, ami meghaladja a 3 százalékos maastrichti kritériumot - ám az önkormányzatok 0,5 százalékos és az állami cégek 0,2 százalékos GDP-arányos többletének, valamint a kerekítésnek köszönhetően az unió felé jelentendő ESA-hiány 2,4 százalék lesz a tervek szerint.

Ez a költségvetés a munkából élők költségvetése lesz - mondta újfent Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A költségvetés a gazdasági növekedésre, a csökkenő adókra épül. A célok változatlanok, továbbra is a teljes foglalkoztatást célozzák, a mindennapok biztonságának erősítését és a gazdasági növekedés fenntartását szolgálják. A költségvetésen átvezetik a tavalyi hatéves bérmegállapodást. Megmarad a tavalyi költségvetés újítása, vagyis a működési és a beruházási kiadásokat elkülönítették - bár ennek csak technikai jelentősége van.

Adók

Adócsökkentésekben nagy meglepetés nem várható. Csökkent a hal áfája 5 százalékra a jelenlegi 27 százalékról, illetve az internet-szolgáltatás áfája 18-ról 5 százalékra. Tovább folytatódik az éttermi áfa csökkentése, a már elfogadott szabályok szerint 5 százalékra mérséklődik - igaz, januártól különadót vetnek ki az éttermekre.

Kisvállalkozói adó mértékét 14 százalékról 13 százalékra csökkentik - ez volt az egyetlen újdonság a most bejelentett adócsökkentésekben. Marad a társasági adó 9 százalékos kulcsa. A tb-járulékok a korábbi megállapodásnak köszönhetően 22 százalékról 20 százalékra csökken.

Nyugdíjak

Folytatódik a nyugdíjasok "támogatása", hiszen az elmúlt években 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke a kormányzati trükközéseknek köszönhetően - ugyanis a törvény szerint csak infláció mértékével lehetett volna emelni. Idén és jövőre már nyugdíjprémiumot is fizetnek, köszönhetően a 3,5 százalékot messze meghaladó gazdasági növekedésnek. A nyugdíjasok az elmúlt években is kiemelt támogatást kaptak - jegyezte meg a gazdasági miniszter.

A költségvetés tárgyalását két hét múlva kezdheti meg a parlament, az elfogadására június 15-én kerülhet sor a tervek szerint - mondta Kövér László házelnök.

A kormány hamarosan benyújtja a tavalyi zárszámadást, amikor is a hiány 1,8 százalék volt, az államadósság pedig 71,4 százalék volt - mondta el Varga.