Újabb adócsökkentést jelentett be Varga - benyújtották a költségvetést

Varga Mihály benyújtotta a 2018-as költségvetést Kövér László házelnöknek. Lesz minden 2018-ban: béremelés, nyugdíjprémium és kormányzati beruházások. Nő a gazdaság, az infláció és nem mellesleg az államháztartási hiány is. Csökken a kisvállalati adó - ez volt egyetlen újdonság a sajtótájékoztatón.
Papp Zsolt, 2017. május 2. kedd, 17:00
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd délután ünnepélyesen benyújtotta a kormány 2018-as költségvetési tervezetét a parlamentnek, személy szerint Kövér Lászlónak. A javaslat csak ezt követően lesz nyilvános az este folyamán.

A büdzsé 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol, ami lényegesen meghaladja a tavalyi konvergenciaprogramban az EU felé vállalt 1,8 százalékos GDP arányos hiányt. A kormány szerint nem választási költségvetés készül 2018-ra, ennek ellenére egyszerre emelkednek a bérek, a nyugdíjak, de lesz nyugdíjprémium is, és folytatódnak a kormányzati beruházások. A gazdasági növekedést 4,3 százalékra várja a kormány - ezért is kaphatnak jövőre a nyugdíjasok prémiumot - , míg az inflációt 3 százalékra tervezi az NGM.

Növekedés

A MNB csak 3,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2018-ra, Varga Mihály szerint az MNB-ben még nem számoltak a Paks 2 beruházás felpörgésével, az elmúlt hónapokban visszakapott uniós támogatások felhasználásával, illetve néhány adóintézkedéssel, ezért lehet meg a 4,3 százalékos növekedés - mondta Varga Mihály sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor az államháztartás kormányzati alrendszerének hiánya a GDP 3,2 százaléka lesz, ami meghaladja a 3 százalékos maastrichti kritériumot - ám az önkormányzatok 0,5 százalékos és az állami cégek 0,2 százalékos GDP-arányos többletének, valamint a kerekítésnek köszönhetően az unió felé jelentendő ESA-hiány 2,4 százalék lesz a tervek szerint.

Ez a költségvetés a munkából élők költségvetése lesz - mondta újfent Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A költségvetés a gazdasági növekedésre, a csökkenő adókra épül. A célok változatlanok, továbbra is a teljes foglalkoztatást célozzák, a mindennapok biztonságának erősítését és a gazdasági növekedés fenntartását szolgálják. A költségvetésen átvezetik a tavalyi hatéves bérmegállapodást. Megmarad a tavalyi költségvetés újítása, vagyis a működési és a beruházási kiadásokat elkülönítették - bár ennek csak technikai jelentősége van.

Adók

Adócsökkentésekben nagy meglepetés nem várható. Csökkent a hal áfája 5 százalékra a jelenlegi 27 százalékról, illetve az internet-szolgáltatás áfája 18-ról 5 százalékra. Tovább folytatódik az éttermi áfa csökkentése, a már elfogadott szabályok szerint 5 százalékra mérséklődik - igaz, januártól különadót vetnek ki az éttermekre.

Kisvállalkozói adó mértékét 14 százalékról 13 százalékra csökkentik - ez volt az egyetlen újdonság a most bejelentett adócsökkentésekben. Marad a társasági adó 9 százalékos kulcsa. A tb-járulékok a korábbi megállapodásnak köszönhetően 22 százalékról 20 százalékra csökken.

Nyugdíjak

Folytatódik a nyugdíjasok "támogatása", hiszen az elmúlt években 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke a kormányzati trükközéseknek köszönhetően - ugyanis a törvény szerint csak infláció mértékével lehetett volna emelni. Idén és jövőre már nyugdíjprémiumot is fizetnek, köszönhetően a 3,5 százalékot messze meghaladó gazdasági növekedésnek. A nyugdíjasok az elmúlt években is kiemelt támogatást kaptak - jegyezte meg a gazdasági miniszter.

A költségvetés tárgyalását két hét múlva kezdheti meg a parlament, az elfogadására június 15-én kerülhet sor a tervek szerint - mondta Kövér László házelnök.

A kormány hamarosan benyújtja a tavalyi zárszámadást, amikor is a hiány 1,8 százalék volt, az államadósság pedig 71,4 százalék volt - mondta el Varga.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.05.03 12:12

pl. azt a borzalmas tranzakciós illetéket mi a francért nem törlik el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.05.02 17:40

Folytatódik az adócsökkentés.
Kisebb elvonások és a hiány változatlan marad! Volt erre példa az igggen-igggen demokrata - olyan szemkilövető - liberálbolsevik csicskabanda uralkodása idején?

Nem, ük csak a megszorításokhoz, a nyúzáshoz, a rabláshoz, a tolvajláshoz értettek.

Egyébiránt a választások évében - ha nyernek a liberálbolsevik csicskák - azonnal változtathatnak a gazdaságpolitikán - értsd: rögtön adót emelnek és - emellett - elszáll a hiány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.05.02 17:33

Egyébiránt a napi.hu legszebb zsótija mennyire "retteg" a hiány növekedésétől! A böszmei érában is ennyire finnyás volt?
2,4% vs 9-10%! Bizonyára akkor is felemelte a szavát a hiány ellen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.05.02 17:29

A napi.hu legszebb zsótija ismét megvillantotta határtalan tehetségét! Aszongya hogy: nő a hiány!
Bezony! Az idei 2,4%-ról 2018.ban 2,4%-ra!

Hmmm... Mintha gondjai lennének - nem először - a számokkal és értelmezésükkel a napi.hu dubajos munkatársainak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html