Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos kétgyermekes magyar család tavaly 120 ezer forintot költött havonta élelmiszerre, míg idén ez felment 160 ezer forintra, ezért a szakértők üdvözlik a kormány újabb áfacsökkentési ötletét - írta a Magyar Nemzet. Az agrártárca egyes sajtféleségek és felvágottak forgalmi adóját vinné le öt százalékra.

A korábbi áfacsökkentések a nyerstej- és a sertéstermelőknek kedveztek: növelték áraikat, amit a feldolgozók, majd a kereskedők áremelése követett. Így végül a kormány a sertéstartóknak és a tejtermelőknek segített, nem a fogyasztóknak. Egy elemző szerint ezzel az áfacsökkentés inkább csak egy a választások előtti mézesmadzaggá vált valódi kedvezmény helyett.

A szakértők egyébként a felvágottak esetleges áfacsökkentése esetén újabb csapdákat sejtenek, ugyanis nagy kérdés lesz, mi minősül kedvezményes áfájú felvágottnak? Például az egyben értékesített kolbász, szalámi is vagy csak a felvágott formában eladott? A pultnál felvágott vagy a felvágott formában csomagolt is?

A sajtoknál ugyanez a helyzet. Vonatkozna-e a kedvezmény például az ömlesztett sajtokra is, amelyeket a gyerekek szeretnek vagy sem?